Situația răspândiri coronavirusului crează probleme delicate la nivel economic, în contextul în care mai multe sectoare ale economiei sunt puternica afectate de criza cauzată de COVID-19.
Antreprenorii și managerii din România încep să resimtă tot mai mult efectele coronavirusului, care se văd prima dată în scăderei drastice ale vânzărilor. Printre zonele acestea se numără transportul de persoane, turismul, HoReCa și companii care gestionează lucrul cu publicul sau care se ocupă de organizarea diferitelor tipuri de evenimente. Totodată, și restul sectoarelor raportează deja scăderi semnificative ale vânzărilor.
Din aceste motive, problemele ce țin de cashflow a business-urilor, la care se adaugă riscul de concedieri, insolvențe și falimente vor apărea tot mai mult. În acest sens, Guvernul Orban care a fost deja învestit, în regim de urgență, a anunțat deja primele măsuri, care urmează să fie aprobate în prima şedinţă de Guvern de săptămâna viitoare.
„Aceste măsuri sunt măsuri care vin direct de la buget, măsuri care sunt în corelare şi coordonare cu sectorul privat, dar sunt şi măsuri care au la bază finanţare de la Comisia Europeană.
Eu cred că în aceste condiţii îţi trebuie un pachet semnificativ şi am spus asta şi în audiere, că putem să mergem chiar cu un pachet de finanţare de cel puţin 1% din PIB. Suntem pregătiţi pentru orice scenariu. Avem bineînţeles un pachet pentru IMM-uri. Pe partea de garantare detaliile le vom arăta săptămâna viitoare, dar să ştiţi că pachetul o să fie semnificativ, nu vom lăsa economia în acest moment”, a declarat, sâmbătă, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, într-o intervenție telefonică la Digi 24.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Ministrul Finanțelor Publice a mai anunțat că obiectivul pachetului este acela de a stimula IMM-urile să supraviețuiască din punct de vedere financiar, pentru o perioadă de două-trei luni. Cîțu a mai adăugat că măsurile vor fi similare cu cele acordate vineri, prin care anunța contribuabilii că sunt scutiți de la plata impozitului pe clădiri, terenuri, mașini, până la data de 30 iunie 2020.
De asemenea, reprezentanții Guvernului au dat asigurări că se vor realiza „injectări de lichidități”, pentru a se asigura plata salariilor, a pensiilor și a ajutoarelor sociale.
Guvernul a declarat că poartă discuții cu mediul bancar pentru ca cetățenii care au rate la bănci să li se poată permite o întârziere a termenului de plată, în contextul răspândirii numărului de îmbolnăviri de coronavirus.
Sâmbătă, reprezentanții Băncii Transilvania și-a anunțat clienții că are deţin carduri de credit că extind perioada de graţie a plăţii aferente acestora, potrivit Business Magazin. BT este, astfel, prima bancă din România care recurge oficial la acest lucru.
„Dorim să te scutim de drumuri la bancă şi extindem perioada de graţie la cardul tău (..) până în luna mai. Astfel, nu mai ai obligaţie de plată în lunile martie şi aprilie. Prima obligaţie de plată o vei avea între 1 şi 25 mai, aşa cum vei regăsi informaţiile în extrasul de cont”, au declarat reprezentanții BT.
Și CEC Bank a anunțat că de la începutul săptămânii viitoare, va suspenda plata ratelor la toate creditele timp de o lună. Și ING a declarat că discută despre posibile amânări, în funcție de fiecare caz în parte.