Măsura anunțată de Guvern, care va înlocui șomajul tehnic. Mesajul oficial al premierului Orban

Raluca Juncu 05.05.2020, 16:07
Măsura anunțată de Guvern, care va înlocui șomajul tehnic. Mesajul oficial al premierului Orban

Dacă în ultimele zile, Executivul discuta despre o prelungire a plăților privind șomajul tehnic, după terminarea stării de urgență, premierul a anunțat, luni seară, că va fi implementat o nouă formă de plată, ce va înlocui șomajul tehnic.

Cum va fi înlocuit șomajul tehnic

Premierul Ludovic Orban a anunțat luni seară că șomajul tehnic va fi înlocuit cu o altă formă, mai precis o măsură activă prin care va plăti un procent din salariul persoanelor reangajate de companiile care reîncep activitatea. Astfel, pentru orice persoană care va fi reangajată în compania în care a fost concediată, statul român va contribui cu plata a 35% și 41,5% din salariul persoanei în cauză.

„Vom trece de pe măsura șomajului tehnic la o măsură activă, adică pentru orice persoană care este reangajată, care revine în activitate în companiile pentru care se ridică restricțiile, vom participa la susținerea plății salariului, cu un procent între 35% și 41,5% – 41,5 % reprezintă din salariul brut, impozitul și contribuțiile.

De asemenea, vom genera măsuri active, nu numai pentru persoanele care au beneficiat de șomaj tehnic, ci şi pentru persoanele care astăzi nu au loc muncă și vom sprijini companiile să angajeze oameni care astăzi nu au locuri de muncă, de asemenea cu măsuri active, măsuri active care vor varia şi în funcție de… de exemplu, persoanele de peste 50 de ani sunt mai greu angajate, din cauza vârstei, din cauză că foarte mulți angajatori preferă persoane mai tinere, mai în putere și, din cauza asta, vom folosi o măsură activă. Chiar vom mări alocarea pentru măsura activă, pentru angajarea persoanelor de peste 50 de ani”, a anunțat Ludovic Orban.

Această măsură se va aplica și companiilor care angajează persoane care nu aveau un loc de muncă, fără să fie în şomaj tehnic. Datele furnizate marți de Ministerul Muncii arată că 915.237 de români au intrat în șomaj tehnic, iar alți peste 313.930 și-au pierdut locurile de muncă.

 

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea 

Urmăriți Impact.ro și pe