Mașinile care nu vor mai circula în România. Sute de mii de oameni sunt vizați, când e termenul-limită

Andra Daoud 11.12.2021, 16:28
Mașinile care nu vor mai circula în România. Sute de mii de oameni sunt vizați, când e termenul-limită

Sute de mii de mașini vor fi scoase din circulație în perioada următoare în România, a anunțat ministrul Mediului, Tanczos Barna. Sunt vizate autoturismele mai vechi de 15 ani, iar măsura a fost impusă de Uniunea Europeană, ca o condiție pentru ca România să primească fonduri europene pentru autostrăzi. Când este termenul-limită și cum plănuiește Guvernul să-i ajute pe români să-și schimbe mașinile.

Mașinile care nu vor mai circula pe drumurile din România

Ministrul Mediului a anunțat că România și-a luat angajamentul să scoată din circulație 250.000 de mașini care sunt mai vechi de 15 ani, până în anul 2026. Condiția a fost pusă de UE, pentru ca țara noastră să poată primi fonduri europene pentru construirea de autostrăzi. Tanczos Barna a anunțat că ministerul va sprijini românii pentru schimbarea mașinilor vechi.

Vinerea Verde este o oportunitate grozavă de a vorbi despre planurile noastre verzi, despre ecologie şi despre provocările care urmează: Guvernul şi-a asumat prin PNRR ca, până în anul 2026, să scoată din circulaţie 250.000 de vehicule mai vechi de 15 ani, aceasta fiind condiţia ca România să primească fonduri europene pentru construirea de autostrăzi.

Această ţintă ambiţioasă o putem atinge doar dacă Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor acordă ajutor cetăţenilor pentru achiziţionarea unor autovehicule mai puţin poluante. Anul acesta, am dublat bugetul Programului Rabla, derulat de Administraţia Fondului pentru Mediu, faţă de anul trecut şi am triplat suma totală de finanţări în cazul maşinilor electrice, a transmis vineri ministrul Mediului, potrivit ziare.com.

Ministrul promite sprijin financiar pentru cei vizați de măsură. Românii care au mașini mai vechi de 15 ani, dar nu au posibilitatea financiară să le schimbe vor fi ajutați de Guvern, prin programele derulate, susține Barna.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna
Ministrul Mediului, Tanczos Barna

Și mașinile cu volan pe partea dreaptă ar putea dispărea de pe străzi în anii următori

Posesorii de mașini vechi nu sunt singurii care au primit vești proaste în ultima perioadă. În urmă cu câteva săptămâni, autoritățile din România au anunțat că vor să interzică circulația mașinilor cu volan pe partea dreaptă pe drumurile publice, din cauză că acest tip de vehicule sunt implicate în multe accidente.

Astfel că românii nu vor mai putea înmatricula autovehicule cu volanul pe partea dreaptă, dacă legea va primi vot favorabil. Cei care au astfel de mașini vor fi nevoiți să apeleze la service-uri specializate, pentru a muta postul de comandă de pe partea dreaptă pe stânga. După ce vor face acest lucru, vor trebui să treacă pe la Registrul Auto Român, pentru omologare. Proiectul de lege a fost depus în Parlament în luna noiembrie și, dacă va fi votat, mașinile cu volan pe dreapta ar putea fi interzise în viitor.

Urmăriți Impact.ro și pe