A treia etapă a programului Rabla a început. Barna:”În viitor cred că televizoarele nu prea au ce căuta într-un asemenea program”

Gabriela del Pupo 10.12.2021, 10:54
A treia etapă a programului Rabla a început. Barna:”În viitor cred că televizoarele nu prea au ce căuta într-un asemenea program”

UPDATE

Bugetul alocat pentru cea de-a treia etapă a programului Rabla pentru Electrocasnice, sesiunea de iarnă, s-a epuizat în doar un minut, fiind generate 20.700 vouchere, conform datelor furnizate de Ministerul Mediului.

Administrația Fondului de Mediu anunță a treia etapă a programului Rabla pentru electrocasnice, de data aceasta voucherele acordate sunt pentru achiziționarea de aspiratoare, aparate de aer condiționat și uscătoare de rufe. Bugetul este de 6 milioane de lei iar valoarea voucherelor este de 400 de lei pentru aparate de aer condiționat sau uscătoare de rufe și 200 de lei pentru aspiratoare.

Finanțarea însă nu poate depăși 50% din valoarea produsului.

„În viitor cred că televizoarele nu prea au ce căuta într-un asemenea program”

Ministrul Mediului, Tanczos Barna spune însă că programul poate fi îmbunătățit.

Nu am luat decizia de a scoate televizoarele la începutul anului pentru că era un program pe care l-au pornit predecesorii mei și pe care eu l-am continuat. Am îmbunătățit sistemul informatic, care deși a avut câteva sincope la televizoare, laptopuri și la tablete a putut să distribuie cele 34.000 de vouchere în mod relativ acceptabil.

Acest program trebuie să vizeze reducerea consumului de energie electrică din gospodării, dacă vrem să respectăm acest principiu, ne focusăm pe aparatura consumatoare de energie într-adevăr, nu pe o tabletă care se încarcă o dată la o săptămână și pur și simplu nu consumă mare lucru. Nu am vrut să renunț la aceste elemente pentru că suntem în perioadă de pandemie, sunt foarte multe familii care au folosit acest sprijin pentru a oferi copiilor laptop, tabletă, pentru a se conecta la acest sistem de școală online, dar în viitor cred că televizoarele nu prea au ce căuta într-un asemenea program.

Trebuie să se concentrăm pe frigidere, mașini de spălat, mașini de spălat rufe și aer condiționat. Sunt cele mai mari consumatoare.” a spus ministrul pentru b1tv.

35.000 de vouchere au fost epuizate în 5 minute

Unde vor fi distribuite 600 de laptopuri
Unde vor fi distribuite 600 de laptopuri

Programul Rabla pentru electrocasnice a fost un real succes până acum cele 35.000 de vouchere din prima etapă au fost epuizate în 5 minute iar în a doua etapă în 8 minute au fost distribuite vouchere în valoare de 14 milioane de lei. Platforma a întâmpinat însă și dificultăți și mulți doritori nu au reușit să se conecteze.

Voucherul este nominal şi netransmisibil şi nu poate fi utilizat decât de persoana căreia i-a fost emis, după ce în prealabil s-a înscris în aplicaţie.

Voucherele pentru aparate de aer condiţionat, uscătoare de rufe şi aspiratoare se pot genera până pe 16 decembrie, ora 23.59, sau până la epuizarea bugetului alocat acestei etape dar ca și la etapele anterioare cel mai probabil se vor epuiza în scurt timp.

Urmăriți Impact.ro și pe