Maşinile care ar putea fi interzise în România. Mulţi şoferi le conduc, din păcate

Ioana Bucur 16.11.2021, 19:50
Maşinile care ar putea fi interzise în România. Mulţi şoferi le conduc, din păcate

Autoritățile au pus ochii pe o categorie din care fac parte multe dintre autoturismele care circulă pe șoselele de la noi din țară. Acestea sunt mașinile care ar putea fi interzise în România. Inițiatorii proiectului de lege ce le vizează și-au explicat decizia.

Ce mașini ar putea fi interzise în România

Foarte mulți dintre românii care au ales săîși  încerce norocul în afara țării s-au întors în România nu doar cu bani strânși ci și cu câte o mașină cumpărată din străinătate. Cu timpul, acest fenomen a creat haos în trafic, iar autoritățile par decise să intervină ferm.

O propunere legislativă vrea să îmbunătățească siguranța rutieră prin limitarea circulaţiei pe drumurile publice a autovehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România care au postul de conducere situat pe partea dreaptă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului. Cu alte cuvinte, mașinile cu volan pe partea dreaptă ar putea fi interzise.

„Un motiv întemeiat al acestui proiect de lege este numărul total de accidente produse de maşini cu volanul pe dreapta care depăşeşte 10% din totalul accidentelor pe an. Coliziunile sunt frontale iar posibilitatea de evitare este nulă din cauza lipsei de vizibilitate a şoferilor acestor maşini”, şi-au motivat propunerea iniţiatorii acestui proiect de lege.

Masinile care ar putea fi interzise in Romania

Excepții și sancțiuni

Proiectul de lege depus de grupul de senatori prevede și o serie de excepții și sancțiuni. Astfel, interdicția nu se va aplica în cazul autoturismelor istorice și autovehiculelor utilitare.

În situația în care legea va fi pusă în aplicare, șoferii care nu se vor conforma noilor reguli ar putea primi amenzi din clasa a III-a de sancțiuni, adică între șase și opt puncte de amendă, ceea ce se traduce prin sume cuprinse între 870 și 1.160 de lei.

Mai mult, în afară de amendă, conducătorii auto vor rămâne și fără talonul vehiculului. Singurul mod de a recupera documentul va fi mutarea postului de conducere de pe dreapta pe stânga.

„În ceea ce priveşte accidentele în care au fost implicate maşini cu volanul pe dreapta, majoritatea au fost produse de conducătorii acestor autovehicule.

Statistica este înfiorătoare: în 2018 – 102 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 28 de persoane şi 106 rănite grav, în 2019 – 90 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 35 de persoane şi 88 rănite grav”, au declarat iniţiatorii în documentul expunerii de motive la iniţiativa legislativă aflată în Senatul României.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...