Efectele Brexit: ce trebuie să știi dacă ai mașină cu volan pe dreapta

Ciprian Ioana 13.03.2019, 14:35
Efectele Brexit: ce trebuie să știi dacă ai mașină cu volan pe dreapta

Încă e neclar dacă Marea Britanie va ieși sau nu din UE la 29 martie, așa cum e programat. Dar dacă ai o mașină cu volan pe dreapta sau una care provine din Marea Britanie, s-ar putea să fii nevoit să faci niște drumuri.

Registrul Auto Român a anunțat pașii de urmat în cazul în care nu va exista niciun acord pe Brexit sau dacă nu se amână data „divorțului” Marii Britanii de Uniunea Europeană.

Astfel, începând cu 30 martie, RAR anunță câteva schimbări în privința înmatriculării mașinilor din Marea Britanie.

Vehiculele noi, care au fost omologate UE, nu vor mai primi automat cartea de identitate a vehiculului.

”Aceste vehicule vor fi supuse unei reomologări individuale, cu verificarea condiţiilor tehnice aplicabile pentru vehicule noi. De asemenea, o CIV eliberată pe baza unei omologări UE de tip acordată de UK, pentru un autovehicul nou provenit din UK şi care nu a fost încă înmatriculat, îşi va pierde valabilitatea şi nu mai poate fi utilizată la înmatriculare. Prin urmare, RAR recomandă înmatricularea vehiculelor aflate în această situaţie până cel mai târziu la data de 29.03.2019”.

Comunicat RAR

Tot de la 30 martie, la eliberarea cărții de identitate pentru mașinile la mâna a doua nu vor mai fi recunoscute omologările UE. Adică va trebui să faci niște drumuri în plus pentru o omologare individuală.

”Începând cu 30.03.2019, autovehiculele utilizate (second-hand), cu postul de conducere pe partea dreaptă şi care provin din UK, nu vor mai putea primi CIV, indiferent de omologarea în baza căreia au fost înmatriculate. Inspecţia Tehnică Periodică efectuată în UK la vehiculele utilizate (second-hand) nu mai este acceptată (recunoscută) la omologarea individuală şi eliberarea CIV pentru reînmatriculare în România. ITP trebuie refăcută la RAR”.

Comunicat RAR

Totuși, nicio mașină înmatriculată deja în România nu va fi afectată de modificări. Te va interesa, însă, dacă vrei să vinzi sau să cumperi una din Marea Britanie.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe