Masacrul de la Bucha. „Totul arată că civilii au fost vizați în mod intenționat”

Beatrice Dumitru 05.04.2022, 14:59
Masacrul de la Bucha. „Totul arată că civilii au fost vizați în mod intenționat”

Descoperirea a câteva sute de cadavre aruncate într-o groapă comună din Bucha și alte câteva zeci lăsate pe străzile orașului a creat un val de indignare internațională. Mai multe guverne occidentale, dar și ONU și NATO au acuzat Rusia de „atrocități” și de „crime de război”, iar dovezile arată că civilii au fost vizați în mod intenționat.

„Civilii au fost vizați în mod intenționat”

Războiul din Ucraina a scos la iveală dezastrul lăsat în urmă de trupele Rusiei în zonele din care s-au retras. Este și cazul orașului Bucha, unde aramata ucraineană a descoperit imagini greu de privit, cu sute de civili uciși, motiv pentru care autoritățile de la Kiev au acuzat Moscova de „genocid”.

Aceste imaginile șocante care ies la iveală la Bucha arată că „civilii au fost vizați în mod deliberat”, a declarat un purtător de cuvânt al Oficiului Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, notează Le Figaro.

Dezastrul de la Bucha. Totul indică că civilii au fost vizați în mod intenționat
Rușii, acuzații de atrocități la Bucha.

Toate semnele indică faptul că victimele au fost vizate în mod deliberat și executate. Și aceste dovezi sunt foarte tulburătoare”, a declarat Elizabeth Throssell, în timpul unui briefing de presă al ONU la Geneva.

Rusia neagă atrocitățile

Aceasta a mai subliniat că Dreptul Internațional Umanitar interzice atacurile deliberate asupra civililor, deoarece echivalează cu o crimă de război și a precizat că Înalta Comisie nu a trimis, deocamdată, pe nimeni la Bucha.

Trebuie să investigăm, dar dacă putem înțelege că o clădire, de exemplu, este lovită într-un context militar, este greu de imaginat care ar fi contextul militar al unui individ întins în stradă cu un glonț în cap sau să îi fie ars trupul”, a adăugat Elizabeth Throssell.

Difuzarea în mass-media internațională a imaginilor din acest oraș, cu oameni nevinovați uciși cu sânge rece și lăsați pe străzi, unii cu mâinile legate la spate sau parțial arși, precum și gropi comune, au provocat un val de indignare în rândul liderilor occidentali. Autoritățile ucrainene îi acuză pe soldații ruși că au masacrat civili, însă Moscova neagă și susține că este vorba despre „manipulare”, „înșelătorie” și „falsificare de imagini” din partea Occidentului.

Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a spus că masacrul de la Bucha este un „atac fals”, cu imagini „înscenate”, cu scopul de a submina Rusia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...