Mărturia unui român prins în protestul violent de la Bruxelles: „S-a intervenit cum nu a mai fost până acum” Video

Cătălina Burghelea 24.01.2022, 08:30
Mărturia unui român prins în protestul violent de la Bruxelles: „S-a intervenit cum nu a mai fost până acum” Video

Zeci de mii de oameni au protestat, duminică, în centrul oraşului Bruxelles, faţă de restricţiile din pandemie. Forţele de ordine au utilizat gaze lacrimogene şi tunuri de apă, pentru calmarea demonstranţilor. Poliţiştii au fost nevoiți să intervină. La protestele din capitala Belgiei au fost observate steaguri ale mai multor țări membre UE, cum ar fi Franţa, România, Olanda şi Polonia.

Protest violent în Belgia împotriva restricțiilor Covid

Poliția a tras, duminică, cu tunuri de apă și gaze lacrimogene asupra protestatarilor care aruncau cu pietre, după ce zeci de mii de manifestanți au mărșăluit prin Bruxelles împotriva regulilor Covid-19. Autoritățile au estimat că aproximativ 50.000 de persoane au defilat prin capitala Belgiei – cea mai mare dintr-o serie de proteste din oraș, în ultimele luni.

Ciocnirile dintre oamenii legii și protestatari au izbucnit în apropierea sediului Uniunii Europene, în timp ce poliția a folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene, pentru a respinge protestatarii care aruncau pietre și petarde.

50.000 de oameni au mărșăluit pe străzile capitalei Bruxelles

Protestul de la Bruxelles împotriva restricțiilor cauzate de coronavirus s-a transformat în violență, duminică, în timp ce protestatarii s-au ciocnit cu ofițerii de poliție și au vandalizat birourile Serviciului European de Acțiune Externă, brațul diplomatic al UE.

Într-una dintre cele mai mari demonstrații împotriva măsurilor COVID-19 din oraș, se estimează că 50.000 de oameni s-au adunat pe străzi, inclusiv grupuri din afara Belgiei, potrivit unui purtător de cuvânt al poliției. Demonstrația a fost organizată de rețeaua europeană Europeans United for Freedom și de alte grupuri care se opun restricțiilor de sănătate.

Gaze lacrimogene și tunuri cu apă

Poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă, pentru a curăța parcul Cinquantenaire din apropierea instituțiilor UE, după ce grupuri de protestatari au aruncat cu diverse obiecte în ofițeri. Imaginile live au arătat manifestanți aruncând garduri metalice și un coș de gunoi aprins către polițiști, la intrarea într-o stație de metrou. Ulterior, o scară rulantă a fost filmată arzând.

captură foto Twitter
captură foto Twitter

Manifestanți veniți din mai multe țări UE. Reacția unui român stabilit în Belgia

Un român stabilit în Bruxelles a povestit cum s-a văzut protestul de la fereastra casei sale. Bărbatul a dezvăluit că cel mai tare l-a speriat reacţia autorităţilor, care au folosit tunuri cu apă asupra protestatarilor.

„Manifestaţiile au fost autorizate, dar s-a intervenit cum nu a mai fost până acum de când sunt eu în Bruxelles. Am auzit bubuituri şi tot felul de reacţii violente. Autorităţile belgiene au creat chiar un cordon în faţa Comisiei Europene. Protestatarii au vrut să meargă către Comisie, deşi se vorbeşte de reducerea certificatului verde. Oamenii sunt consternaţi, şi comunitatea de români, ei sunt nemulţumiţi, mai ales că au văzut acea ştire în care OMS spune că acel certificat verde nu prea îşi mai are rostul”, a declarat Raul Ciuteanu, român din Bruxelles, duminică, la Antena 3.

„Protestatarii nu au fost numai belgieni, ci şi din alte ţări, inclusiv din România. Acesta este un semnal că oamenii nu sunt mulţumiţi de actuala şi faptul că s-au dus către instituţiile europene e un alt semnal din partea lor”, a completat bărbatul.

Cazurile de Covid au explodat

Belgia a înregistrat o creștere a numărului de infecții zilnice la peste 60.000 de cazuri, în ultima săptămână, autoritățile numind-o „tsunami”.

Țara vecină, Franța, a anunțat că va începe o ridicare treptată a restricțiilor Covid începând cu 2 februarie, după ce oficialii au spus că există „semne încurajatoare” că valul de infecții din cauza variantei Omicron este în scădere, notează France24.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...