EXCLUSIV

Marile secrete ale mall-urilor din București. Cât este chiria plătită de vânzători și cum se acordă spațiile comerciale. EXCLUSIV

Adriana Olaru 23.09.2021, 12:07
Marile secrete ale mall-urilor din București. Cât este chiria plătită de vânzători și cum se acordă spațiile comerciale. EXCLUSIV

În ultimii ani, tendința celor care au magazine importante, cu notorietate, a fost una cât se poate de clară: să se mute de pe marile artere ale Capitalei, precum Calea Victoriei, în interiorul centrelor comerciale. Motivul, spun specialiștii, este cât se poate de clar: oamenii și-au schimbat preferințe când vine vorba de cumpărături și vor să aibă cât mai multe magazine în același loc, ca să nu mai fie nevoiți să parcurgă distanțe lungi și să piardă zeci de minute în traficul din Capitală. Și comercianții s-au conformat și s-au orientat către mall-urile care apar ca ciupercile după ploaie. În București sunt în acest moment în jur de 20 de centre comerciale importante în interiorul cărora se găsesc o mulțime de magazine. Diversitatea este esențială în zilele noastre, în era aglomerației, când clienții vor să găsească tot ce au nevoie în același loc.

Un metru pătrat ajunge la 80 de euro

Din acest motiv există o adevărată bătălie dusă pe spațiile comerciale din interiorul mall-urilor care se acord în funcție de criterii clare. Mai mult, și prețul variază de la mall la mall și de la oraș la oraș. În Capitală însă, un metrul pătrat se închiriază cam la aceleași valori, diferențele dintre centrele comerciale nefiind atât de mari. Reprezentanții unuia dintre cele mai mari și cele mai importante centre comerciale din România, AFI Cotroceni, au explicat, pentru Impact.ro, cât costă închirierea unui metru pătrat aici, dar și care sunt condițiile pentru a-i permite unei firme să funcționeze în interiorul mall-ului.

Prețul chiriei variază între 35 și 80 de euro pe metrul pătrat, iar brand-ul trebuie să aibă notorietate, iar compania să aibă experiență în business, au spus aceștia.

Prețurile variază în funcție de unde este amplasată zona de închiriere în interiorul centrului comercial, spre exemplu. Prețurile pentru București sunt asemănătoare, iar firmele care vor să vândă în mall trebuie să fie cunoscute, dar și să plătească conform cerințelor chiriașului. Și spațiile comerciale scoase la închiriere în zonele cu vad sunt destul de costisitoare. Spre exemplu, o suprafață comercială de 50 de metri pătrați, aproape de Parcul Cișmigiu, se închiriază cu 30 de euro pe metrul pătrat. Într-un alt centru comercial mare din sectorul 3 al Capitalei, pentru un spațiu de doar 7 metri pătrați, chiriașii cer 259 de euro pe lună, iar metrul pătrat se închiriază cu 37 de euro.

Cât este plătită chiria pentru spațiile comerciale în mall-urile din București
Sumele plătite pe chirie în mall-urile din București

Chirii mari în apropiere de mall-uri

Prețurile chiriilor sunt destul de mari și în apropierea centrelor comerciale și nu doar din București, ci din întreaga țară. Sumele variază în funcție de cât sunt de aproape spațiile comerciale de mall-uri. Cu cât distanța este mai mică până la mall, cu atât trec mai mulți clienți prin zonă. Vizavi de Tomis Mall, în Constanța, spre exemplu, un spațiu comercial cu o suprafață construită de 42 de metri pătrați se închiriază cu 14 euro pe metrul pătrat și lună de lună chiriașul trebuie să scoată din buzunar în jur de 600 de euro. Și în apropierea unui centru comercial din Brașov sunt zone de închiriat în care pot fi deschise magazine sau săli de sport, spre exemplu. Aici, metrul pătrat costă 14,28 de euro, iar spațiul are 175 de metri pătrați. Prețul este mult mai mic comparativ cu ce vedem în Capitală.

Urmăriți Impact.ro și pe