Marea Mediterană își schimbă culoarea. Fenomenul ciudat care se petrece în aceste luni

Anca Manolica 03.11.2022, 16:32
Marea Mediterană își schimbă culoarea. Fenomenul ciudat care se petrece în aceste luni

Mările și oceanele susțin toate formele de viață de pe planeta noastră. Acestea oferă hrană și oxigen pentru a respira, jucând în același timp un rol cheie în moderarea climei. Însă viața marină este din ce în ce mai amenințată de schimbările climatice. Iată cum se explică fenomenul ciudat observat în Marea Mediterană.

Fenomene bizare în Marea Mediterană

Un fenomen ciudat are loc în Marea Mediterană, temperatura înregistrată fiind cu 5 grade peste normele sezoniere. Cea mai ridicată este în largul coastei franceze, între Monaco și Marsilia, informează TF 1 Info, dar și în sudul Spaniei, între Granada și Oran (Algeria).

Ce consecințe are fenomenul? Capacitatea sa de a susține viața este puternic afectată. Potrivit datelor serviciului european de monitorizare a oceanelor, Copernicus Marine Service (CMEMS), o hartă care arată temperatura apei din Marea Mediterană indică faptul că aceasta înregistrează temperaturi mult peste cele normale sezoniere.

Acest fenomen are consecințe tragice pentru ecosistemul local

Temperaturile caniculare înregistrate anul acesta în Marea Mediterană sunt un indiciu al creșterii temperaturilor globale. Acest lucru va continua în următorul secol, în funcție de cantitatea de CO₂ pe care vom continua să o emitem.

Potrivit The Conversation, Marea Mediterană a fost supusă unor condiții termice intense în ultimii ani. Acest fenomen a luat un avânt extrem în acest an, temperaturile mării atingând un record de 30,7°C în largul Corsicii.

Coralii, afectați de temperaturile ridicate ale Mării Mediterane
Coralii, afectați de temperaturile ridicate ale Mării Mediterane

O mare parte din cercetările privind valurile de căldură marine arată că acestea afectează în mod deosebit anumite habitate, inclusiv recifele de corali, ierburile marine și algele marine. S-a constatat că valurile de căldură marine sunt responsabile pentru pierderea a până la 80% din populația unor specii mediteraneene între 2015 și 2019.

Dispar coralii, iar Marea Mediterană își schimbă culoarea

Mai mult de două treimi din decesele de organisme marine care au avut loc pe fundul marin dur s-au petrecut în apele cele mai puțin adânci. Mediile marine cu o adâncime de 0-25 de metri sunt supuse unei încălziri deosebit de intense și adăpostesc unele dintre cele mai bogate ecosisteme din Marea Mediterană, formate din organisme asemănătoare coralilor.

De exemplu, emblematicii corali care acoperă fundul mării, au dispărut aproape în totalitate în largul Marsiliei. Culorile lor strălucitoare, care variau de la galben la violet, au devenit acum gri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...