Avertismentul oamenilor de știință. Consecințe grave pe măsură ce Marea Mediterană se încălzește

Beatrice Dumitru 17.08.2022, 13:01
Avertismentul oamenilor de știință. Consecințe grave pe măsură ce Marea Mediterană se încălzește

În timp ce lumea se bucură de căldura verii și a Mării Mediterane, oamenii de știință avertizează cu privire la consecințele grave pentru viața marină, provocate de valurile severe de căldură. În ciuda faptului că reprezintă mai puțin de 1% din suprafața globală a oceanului, Marea Mediterană este unul dintre principalele rezervoare ale biodiversității marine.

Marea Meditarană se încălzește

De la Barcelona la Tel Aviv, experții spun că sunt martorii unor creșteri excepționale de temperatură, variind de la 3 grade Celsius până la 5 grade Celsius peste valorile normale din această perioadă a anului. Astfel, temperaturile apei au depășit în mod regulat 30 de grade în unele zile.

Valurile de căldură marine sunt cauzate de curenții oceanici care formează zone de apă caldă. Sistemele meteorologice și căldura din atmosferă se pot acumula, de asemenea, în grade față de temperatura apei. Valurile de căldură marine sunt mai lungi, mai frecvente și mai intense din cauza schimbărilor climatice induse de om, scrie Associated Press.

Avertismentul oamenilor de știință. Consecințe grave pe măsură ce Marea Mediterană se încălzește
Marea Mediterană se încălzește an de an. Sursa foto: Unsplash

Situația este foarte îngrijorătoare. Impingem sistemul prea departe. Trebuie să luăm măsuri cu privire la problemele climatice cât mai curând posibil”, spune Joaquim Garrabou, cercetător la Institutul de Științe Marine din Barcelona și membru al echipei care a publicat recent, în revista Global Change Biology, raportul privind valurile de căldură din Marea Mediterană între 2015 și 2019.

Cel mai fierbinte punct din Mediterană

Raportul arată că aceste fenomene au dus la „mortalitatea masivă” a speciilor marine. Aproximativ 50 de specii, inclusiv corali, bureți și alge marine, au fost afectate de-a lungul a mii de kilometri de coaste mediteraneene, potrivit studiului.

Apele din Israel, Cipru, Liban și Siria sunt „cel mai fierbinte punct din Mediterană, cu siguranță”, a spus Gil Rilov, biolog marin la Institutul de Cercetare Oceanografică și Limnologică din Israel și unul dintre co-autorii lucrării. Temperaturile medii ale mării în timpul verii sunt acum în mod constant peste 31 de grade.

Aceste mări care se încălzesc duc multe specii native în pragul dezastrului, „pentru că în fiecare vară temperatura lor optimă este depășită”, a spus el, dar experții preconizează că același lucru se va întâmpla și mai la vest, în Marea Mediterană, spre Grecia, Italia și Spania, în următorii ani.

Garrabou subliniază că mările au servit planeta prin absorbția a 90% din excesul de căldură a pământului și a 30% din dioxidul de carbon emis în atmosferă de producția de cărbune, petrol și gaze. Acest efect de absorbție a carbonului protejează planeta de efectele climatice și mai dure, dar acest lucru a fost posibil deoarece oceanele și mările erau într-o stare sănătoasă.

Acum am condus oceanul într-o stare nesănătoasă și disfuncțională”, a afirmat Garrabou.

Marea Mediterană, unul dintre principalele rezervoare ale biodiversității marine

Aproximativ 8% din zona Mării Mediterane este în prezent protejată. Dar valurile de căldură marine ar putea avea, de asemenea, consecințe grave pentru țările care se învecinează cu Marea Mediterană și pentru cei peste 500 de milioane de oameni care trăiesc acolo, dacă nu vor fi tratate în curând. De asemenea, stocurile de pește vor fi epuizate, iar turismul va fi afectat, deoarece furtunile ar putea deveni mai frecvente pe uscat.

În ciuda faptului că reprezintă mai puțin de 1% din suprafața oceanului global, Marea Mediterană este unul dintre principalele rezervoare ale biodiversității marine, conținând între 4% și 18% din speciile marine cunoscute la nivel mondial.

Conform celor mai recente lucrări științifice, temperatura de la suprafața mării în Marea Mediterană a crescut cu 0,4 grade în fiecare deceniu între 1982 și 2018, iar în ultimul deceniu a crescut cu aproximativ 0,05 grade, anual.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...