Marea greşeală care îl va costa pe Vladimir Putin în războiul din Ucraina. Ce nu ar fi trebuit să facă liderul rus

Cătălina Burghelea 12.03.2022, 11:45
Marea greşeală care îl va costa pe Vladimir Putin în războiul din Ucraina. Ce nu ar fi trebuit să facă liderul rus

Ucraina este în continuare bombardată de armata rusă, în a 17-a zi de conflict. Numărul civililor morți crește de la o oră la alta, însă, țara condusă de Volodimir Zelenski rezistă în fața invaziei lui Putin. Liderul de la Kremlin a ordonat, la 24 februarie,  trupelor sale să intre în estul Ucrainei, după ce a recunoscut două regiuni controlate de rebeli ca state independente. De atunci, se dau lupte grele între cele două țări.

Unde a greșit Vladimir Putin în războiul cu Ucraina

Unitățile militare trimise în Ucraina de Vladimir Putin sunt formate din 190.000 de soldați. Acestea au de toate, de la tancuri și artilerie până la aviație și sprijin naval. Totuși, modul de acțiune al trupelor rusești arată o lipsă de pregătire, lucru pe care l-a observat și jurnalistul român Cristian Tudor Popescu.

Cristian Tudor Popescu spune lucrurilor pe nume

Deși președintele rus a trimis 190.000 de militari în Ucraina, potrivit modului de acțiune, mulți dintre ei par a fi lipsiți de experiență și tactică. Nimeni din guvernul Rusiei nu a prevăzut rezistența extrem de dură din partea trupelor ucrainene, iar înaintarea rușilor spre capitala Kiev și celelalte orașe mari este încetinită. Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a vorbit, vineri seară, la un post TV, despre greșelile făcute de Vladimir Putin în acest conflict militar, condamnat de lumea occidentală.

„Ce s-a întâmplat cu Rusia, acum? Păi, s-a întâmplat următorul lucru: până să intre în Ucraina, Rusia deținea o armă psihologică foarte puternică, și anume Armata Roșie virtuală. Ca pe computer, în jocurile alea, Warcraft, sau ce se joacă pe acolo. Noi suntem tancurile sovietice, noi suntem Armata Roșie, care strivim pe oricine în 24 de ore…

Eee, și acum, cea mai mare greșeală comisă de Putin este că a scos Armata Roșie la vedere, domne! Și a putut să vadă o lume întreagă ce e Armata Roșie, de fapt. Și este, potrivit unei vechi expresii chinezești, pe care a consacrat-o Mao Zedong – „un tigru de hârtie”. Asta este! S-a văzut, vă dați seama că o lume întreagă, de experți, de analiști militari, toți au fost cu ochiul pe teatrul de operațiuni de acolo, și-au luat notițe…”, a declarat Cristian Tudor Popescu, la Digi 24.

Rusia schimba strategie in război. Convoiul militar lung de 64 de kilometri de langa Kiev s-a mutat. Ce inseamna pentru capitala Ucrainei

Jurnalistul român critică armata rusă

În toate aceste 17 zile de conflict, armata lui Putin a demonstrat că nu este pregătită mai deloc, nici măcar pentru acțiuni de aduranță, așa cum se preconizează a fi situația în perioada următoare. Majoritatatea acțiunilor sale au fost încetinite de rezistența ucraineană. În opinia lui Cristian Tudor Popescu, „armata rusă a arătat că este incapabilă să-și îndeplinească acest plan dement al lui Putin”.

„S-a împotmolit literalmente acolo, n-a fost în stare să învingă Ucraina… Sigur, avem destule date să spunem despre Putin că e nebun! Dar, ca în momentul ăsta, șefii armatei roșii să fie de acord cu atacarea NATO, după ce te-ai împotmolit în Ucraina… Deci n-ai fost în stare să-i îngenunchezi pe ucraineni, și să ataci NATO? Și știind foarte bine care sunt diferențele tehnologice, și așa ma departe… Să ataci NATO? Cum să faci așa ceva?

Nu are cu ce, lăsând la o parte că în momentul de față e consumată, e slăbită din punct de vedere material, din punct de vedere psihic, moral, armata rusă. Rusia este afectată grav în clipa asta de sancțiuni, din toate punctele de vedere. Și în condițiile astea te apuci să ataci NATO? Recte România, țară din NATO. Te apuci să ataci România, când tu nu ai fost în stare să dai peste cap Ucraina? Nu funcționează. Și acest lucru îl știu foarte bine și șefii armatei roșii.”, a subliniat CTP.

Va fi război și în România?

Deși panica războiului a cuprins și țările vecine Ucrainei, jurnalistul român este de părere că România nu este vizată de Vladimir Putin. Iar dacă s-ar întâmpla o asemenea tragedie, nu va fi un conflict convențional, a punctat Cristian Tudor Popescu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...