Ucraina avertizează. Vladimir Putin plănuiește un „atac terorist” la centrala nucleară de la Cernobîl

Beatrice Dumitru 11.03.2022, 19:45
Ucraina avertizează. Vladimir Putin plănuiește un „atac terorist” la centrala nucleară de la Cernobîl

Războiul dintre Rusia și Ucraina se desfășoară pe toate planurile. Oficialii de la Kiev îl acuză pe Vladimir Putin că pregătește un „atac terorist” la centrala nucleară de la Cernobîl, pe care forțele ruse au cucerit-o în primele zile ale conflictului. În prezent, centrala este complet deconectată de la sistemele de monitorizare europene.

Ucraina, despre planul lui Vladimir Putin

Ucraina a avertizat că Vladimir Putin plănuiește un „atac terorist” prin eliberarea deșeurilor radioactive de la centrala nucleară Cernobîl. Direcția de Informații Militare de la Kiev a susținut că are dovezi că forțele ruse pun la cale acest plan pentru a da vina pe Ucraina pentru o scurgere nucleară.

Oficialii ucraineni au precizat că trupele ruse au fost văzute adunând cadavrele militarilor ucraineni morți pentru a le „planta” la fața locului. Forțele ruse s-au ocupat de centrala dezafectată de când au capturat-o, în primele zile de război.

Ucraina avertizează. Vladimir Putin plănuiește un „atac terorist” la centrala nucleară de la Cernobîl
Centrala de la Cernobîl a provocat un dezastru în 1986.

„Fără a obține rezultatul dorit din operațiunea militară terestră și din negocierile directe, Putin este gata să comită șantajul nuclear al comunității mondiale. Acțiunile lui vor avea consecințe catastrofale pentru întreaga lume. Se pare că tocmai pe asta mizează dictatorul rus„, au spus oficialii de la Kiev, preluată de The Telegraph.


Sabotori din Belarus trimiși la centrală?

Aceștia au mai afirmat că rușii au refuzat să permită specialiștilor să repare instalațiile și, de asemenea, au mai avertizat că generatoarele de urgență mai au motorină pentru a funcționa doar 48 de ore. Kievul mai spune că sabotori din Belarus care se dădeau drept experți nucleari au fost aduși pentru a pregăti o „catastrofă”.

Pe de altă parte, Kremlinul se justifică și susține că tehnicienii din Belarus au fost trimiși pentru a rezolva problema  alimentării cu energie a centralei abandonate.

Săptămâna trecută, forțele ruse au bombardat centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, provocând un incendiu într-o clădire administrativă. Joi, 10 martie, forțele ruse au efectuat un atac aerian și asupra Institutului Fizic și Tehnic Harkov, care conține un reactor nuclear pentru experimente.

Liderii occidentali au etichetat astfel de acțiuni drept crime de război, având temeri că Kremlinul va încerca să exploateze amenințarea exploziilor radioactive care se răspândesc în toată Europa.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...