Marea Britanie nu va ajuta Rusia cu schimbul de ostatici pentru cei doi luptători britanici capturați în Ucraina

Elena Avramescu 19.04.2022, 11:46
Marea Britanie nu va ajuta Rusia cu schimbul de ostatici pentru cei doi luptători britanici capturați în Ucraina

Regatul Unit nu încearcă să ajute Moscova cu perspectiva unui schimb de prizonieri care ar schimba oligarhul pro-rus și politicianul ucrainean Viktor Medvedchuk cu doi luptători britanici capturați în Ucraina de forțele ruse, a declarat marți un ministru al guvernului. Secretarul Irlandei de Nord, Brandon Lewis, nu a confirmat pentru Sky News dacă guvernul său lucrează pentru a returna luptătorii în Marea Britanie, spunând că nu va comenta „care sunt efectiv probleme de securitate națională”.

Marea Britanie refuză să ajute Rusia cu schimbul de ostatici pentru luptătorii britanici capturați

Înregistrările video cu ambii britanici captivi au fost difuzate la TV rusă. Ei au luptat anterior cu forțele armate din Marea Britanie și s-au oferit voluntari pentru armata ucraineană în lupta împotriva Rusiei.

„Nu ar fi trebuit să fie acolo, este un act ilegal să fie acolo”, a spus Lewis, potrivit CNN.

Shaun Pinner și Aiden Aslin au vorbit amândoi separat după ce au fost îndemnați de un bărbat neidentificat într-un film difuzat pe postul de televiziune de stat Rossiya 24. Nu era clar cât de liberi puteau vorbi cei doi bărbați.

Pinner, 48 de ani, un fost soldat regal Anglian originar din Bedfordshire, a fost capturat la Mariupol în timp ce lupta cu pușcașii marini ucraineni, iar Aslin, 28 de ani, originar din Nottinghamshire, apăra orașul asediat înainte de a fi nevoit să se predea după ce a rămas fără. de alimente și muniții.

Atât Pinner, cât și Aslin au luptat de partea ucraineană la Mariupol, care acum este aproape în întregime sub controlul Rusiei. Bărbatul neidentificat a fost văzut la televiziunea de stat rusă arătând celor doi britanici un videoclip pe telefonul său mobil cu soția lui Medvedchuk, Oksana, făcând un apel în weekend pentru ca soțul ei să fie schimbat cu cei doi cetățeni britanici.

La trei zile după ce Rusia și-a mutat forțele în Ucraina pe 24 februarie, oficialii ucraineni au spus că Medvedchuk a scăpat de arestul la domiciliu, relatează independent.co.uk.

„Avem întotdeauna o responsabilitate pentru cetățenii britanici pe care o luăm în serios. Trebuie să facem echilibrul corect cu Ucraina, de aceea spun nimănui, să nu călătorească ilegal în Ucraina. Avem sprijinul Regatului Unit. Continuăm să acordăm acest sprijin și acesta este modul corect de a face acest lucru”, a spus Medvedchuk atunci când a fost întrebat despre perspectiva schimbului britanicilor cu Medvedchuk, care este în prezent reținut de forțele ucrainene.

Lewis i-a încurajat pe oamenii care doresc să ajute Ucraina să facă acest lucru prin „canalele potrivite”, cum ar fi financiar sau deschizându-și casele refugiaților, „în loc să ia proceduri foarte periculoase și ilegale pentru a ieși și a lupta”, a spus acesta.

Medvedchuk a servit ca intermediar pentru Moscova și Kiev după izbucnirea conflictului din Donbas în 2014, valorificând legăturile sale personale cu Putin. Într-un interviu din 2019 cu regizorul Oliver Stone, Putin a recunoscut că a fost nașul fiicei lui Medvedchuk.

„Nu aș spune că suntem foarte apropiați, dar ne cunoaștem bine. El este fostul președinte al Ucrainei și tocmai în această calitate mi-a cerut să iau parte la botezul fiicei sale. Conform tradiției ortodoxe ruse, nu poți refuza o astfel de cerere”, a spus Putin.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat săptămâna trecută că Medvedchuk a fost reținut într-o „operațiune specială”. Soția lui Medvedchuk, Oksana Marchenko, a postat videoclipuri prin care solicită eliberarea soțului ei în schimbul cetățenilor britanici luați în captivitate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...