Marea Britanie, nouă mutare în războiul declanșat de Rusia. Ce trimite Ucrainei

Cătălina Burghelea 24.03.2022, 06:22
Marea Britanie, nouă mutare în războiul declanșat de Rusia. Ce trimite Ucrainei

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord va furniza Ucrainei aproximativ 6.000 de rachete defensive şi aproape 30 de milioane de lire sterline. Ajutorul este menit să sprijine acoperirea BBC în regiune şi plata soldaţilor şi piloţilor ucraineni. Premierul britanic Boris Johnson le-a cerut aliaților occidentali să ajute „la menținerea aprinsă a flacărei libertății” în Ucraina înainte de vizita sa la Bruxelles.

Marea Britanie anunță un nou pachet de sprijin pentru Ucraina

Cu ocazia summiturilor NATO şi G7 programate joi, 24 martie, la Bruxelles, Anglia va anunța un nou set major de măsuri în materie de asistenţă militară pentru Ucraina.

Marea Britanie urmează să trimită încă 6.000 de rachete forțelor armate ucrainene, pentru a le ajuta în lupta împotriva Rusiei. De asemenea, furnizează 25 de milioane de lire sterline din fondul de securitate și stabilizare a conflictelor al Ministerului de Externe cu scopul de a ajuta la plata salariilor soldaților și piloților ucraineni care țin piept rușilor.

Premierul britanic Boris Johnson va anunţa noul pachet de sprijin la reuniunile liderilor NATO şi G7, joi, 24 martie. Totodată, prim-ministrul va semnala dorinţa de a consolida în continuare capabilităţile de apărare ale Ucrainei, a informat biroul său.

Rachete și bani pentru soldații lui Zelenski

La întâlnirile liderilor NATO și G7 de la Bruxelles, Boris Johnson va dezvălui, de asemenea, fonduri de 25 de milioane de lire sterline (33 de milioane de dolari) care să ajute la plata soldaților și piloților ucraineni. Guvernul Regatului Unit va oferi și 4,1 milioane de lire sterline grupului media BBC World Service, „pentru contracararea dezinformării în Rusia şi în Ucraina”. În plus, susţine financiar şi politic investigaţia Curţii Penale Internaţionale (CPI) privind cazuri de crime de război comise de armata rusă în Ucraina.

„Regatul Unit va colabora cu aliații noștri pentru a intensifica sprijinul militar și economic acordat Ucrainei, întărindu-și apărarea pe măsură ce schimbă cursul acestei lupte”, a spus Johnson.

„La o lună de la această criză, comunitatea internațională se confruntă cu o alegere. Putem menține aprinsă flacăra libertății în Ucraina sau riscăm să fie stinsă în Europa și în lume”, a adăugat premierul britanic.

Rusia nu respecta regulile razboiului

Echipamente necesare pentru protejarea popolației

Noul pachet se alătură celor aproximativ 4.000 de rachete deja furnizate de Regatul Unit forțelor ucrainene. Prin acest nou angajament, totalul rachetelor furnizate de Anglia Ucrainei se ridică la 10.000. Cea mai recentă finanțare se adaugă celor peste 400 de milioane de lire sterline angajate în ajutor umanitar și economic, au precizat oficialii britanici.

„Preşedintele Vladimir Putin suferă deja un eşec în Ucraina. Poporul ucrainean s-a dovedit a fi extraordinar de curajos în apărarea patriei, în contextul unei agresiuni militare neprovocate”, a spus, miercuri seară, premierul Boris Johnson.

Se aşteaptă ca la summitul NATO de la Bruxelles să se deblocheze un ajutor suplimentar pentru capitala ucraineană Kiev, inclusiv echipamente care să ajute Ucraina să îşi protejeze populaţia împotriva ameninţărilor chimice, biologice, radiologice şi nucleare.

Vladimir Putin „e terminat”

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, crede că Vladimir Putin nu mai are vreo putere și este chiar „terminat”. Oficialul a transmis că, indiferent cum se va termina conflictul din Ucraina, președintele Rusiei nu va mai avea niciun cuvânt de spus pe plan internațional.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...