Marea Britanie, în căutare asiduă de locuri de muncă. Ce beneficii extrasalariale oferă patronii pentru a-i convinge pe viitorii angajați

Beatrice Dumitru 13.09.2022, 10:54
Marea Britanie, în căutare asiduă de locuri de muncă. Ce beneficii extrasalariale oferă patronii pentru a-i convinge pe viitorii angajați

Piața muncii din Marea Britanie a ieșit din pandemie cu șomajul la cele mai scăzute niveluri din 1974 și prețuri record la energie, ceea ce a contribuit la creșterea inflației. Numărul locurilor de muncă vacante în perioada iunie-august a scăzut cel mai mult în doi ani, cu 34.000.

Marea Britanie caută noi angajați

Oficiul Naţional de Statistică a declarat că numărul de angajaţi a crescut cu 40.000 în perioada mai-iulie, mai puţin de o treime din creşterea aşteptată. Rata de inactivitate economică, care măsoară ponderea populației care nu lucrează și nu își caută de lucru, a crescut cu 0,4 puncte procentuale pe trimestru, până la 21,7%, cea mai mare din cele trei luni până în ianuarie 2017.

Numărul locurilor de muncă vacante în Marea Britanie se apropie de maximumul istoric, de circa 1,3 milioane de angajați, nevoia stringentă de forță de muncă reflectându-se inclusiv în retail. ONS a spus că schimbarea a fost determinată de o creștere a numărului de persoane clasificate ca fiind bolnave pe termen lung, precum și a studenților care părăsesc piața muncii. În aceste condiții, angajatorii au început să ofere beneficii muncitorilor pentru a-i convinge să accepte un loc de muncă.

Marea Britanie, în căutare asiduă de locuri de muncă. Ce beneficii extrasalariale oferă patronii pentru a-i convinge pe viitorii angajați
Marea Britanie are nevoie de 1,3 milioane de angajați.

Ce beneficii primesc angajații

Astfel, Tesco Plc, cel mai mare retailer din Marea Britanie, a început să ofere avantaje mai bune lucrătorilor, ademenindu-i cu alimente și produse esențiale gratuite, în timpul unei crize a costului vieții. Muncitorilor li se oferă fructe gratuite, băuturi calde și reci, produse pentru micul dejun, cum ar fi cereale, gogoși și tartine, dar și pâine, paste paste şi snacks-uri, dar şi produse de toaletă precum deodorante şi produse sanitare.

Comercianții cu amănuntul concurează întrei ei pentru angajați, dar și cu alte sectoare, precum cel al ospitalității, a declarat Linda Ellett, șefa KPMG pentru piețele de consum, retail și agrement, notează Reuters.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Este vorba despre angajați din magazine, din depozite și logistică, care nu mai consideră aceste joburi ca fiind atractive. În acelaşi timp, retailerii sunt îngrijoraţi când vine vorba de „angajaţii sezonieri, în special în lanţurile de aprovizionare”, a explicat Linda Ellett.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, John Lewis a declarat că va recruta 10.000 de angajați pentru sărbători, oferind lucrătorilor mese gratuite în perioada respectivă pentru a ajuta la creșterea costului vieții.

Dacă se aferă lucruri precum alimente și produse de igienă, atunci acestea sunt economii pe care le pot face lucrătorii, deci este o modalitate de a face angajarea mai atractivă, care costă mai puțin pentru comerciant decât să plătească mai mulți bani pentru lucrători”, a adăugat Linda Ellett.

Cifrele sunt de așteptat să arate că indicele prețurilor de consum din Marea Britanie a crescut cu 10,2% în cele 12 luni până în august, potrivit economiștilor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...