Marcel Ciolacu vrea supraimpozitarea pensiilor speciale. Argumentele aduse de liderul PSD: „E incorect”

Andra Daoud 28.06.2022, 15:48
Marcel Ciolacu vrea supraimpozitarea pensiilor speciale. Argumentele aduse de liderul PSD: „E incorect”

Președintele Camerei Deputaților a vorbit din nou despre supraimpozitarea pensiilor speciale. Marcel Ciolacu a argumentat că este nevoie să se facă o analiză amănunțită, pentru că nu este corect ca o persoană să încaseze pensie mai mare decât salariul pe care îl avea atunci când era în câmpul muncii. Liderul PSD vrea ca aceste pensii să fie impozitate cu peste 90%.

Marcel Ciolacu cere supraimpozitarea pensiilor speciale

Șeful Camerei Deputaților a adus în discuție, din nou, supraimpozitarea pensiilor speciale. Aflat în Parlament, Marcel Ciolacu a fost întrebat dacă au mai existat discuții pe marginea acestui subiect în cadrul coaliției de guvernare.

El a spus că nu s-a mai discutat, dar că este nevoie de o schimbare în sistem, pentru că este incorect ca o persoană să primească pensie mai mare decât salariul pe care îl avea când activa în câmpul muncii. Ciolacu vrea impozitarea cu peste 90% a acestui tip de pensii.

„Dacă am venit cu 7 proiecte, continuăm să venim cu proiecte în aceeaşi logică, crezând că dacă facem acelaşi lucru o să avem un efect. Ştiţi că e teoria tâmpitului. Nu vom reuşi.

E incorect să ieşi la pensie şi să ai venituri mai mari decât când ai avut în activitate. Acolo, părerea mea este că trebuie venit cu o impozitare de peste 90%. Să facem o analiză, să vedem pe categorii, sunt pensii speciale, pensii ocupaţionale.”, a spus șeful Partidului Social Democrat.

Marcel Ciolacu vrea supraimpozitarea pensiilor speciale
Pensiile speciale ar putea fi supraimpozitate cu 90%

„E incorect ce s-a întâmplat în acești 30 de ani”

Marcel Ciolacu a fost cât se poate de categoric și a spus că această situație este rodul a ceea ce s-a întâmplat pe parcursul a mai bine de 30 de ani, iar acum este momentul adevărului. În situația crizelor suprapuse, este timpul ca pensiile speciale să fie revizuite, spune Marcel Ciolacu, care afirmă că nicăieri în lume oamenii nu au pensie mai mare decât salariul.

„E incorect ce s-a întâmplat în aceşti 30 de ani. Nici excepţiile n-au apărut din senin, nu le-a visat vreun parlamentar. Ele sunt rodul unor influenţe pe o perioadă de 30 de ani în care toată clasa politică s-a implicat şi acum a venit momentul adevărului – cu aceste crize suprapuse, când trebuie să facem ceva. Facem sau nu facem? Depinde cum vrem.

Niciunde în lumea asta, decât în România, cineva când iese la pensie câştigă mai mult decât a avut în activitate. Eu n-am auzit de ceva mai nesustenabil sau mai incorect”, a mai spus șeful Camerei Deputaților.

Marcel Ciolacu a vorbit și despre impozitarea progresivă, ca punct de pornire, însă a specificat că nu va fi implementată anul acesta și, probabil, nici anul viitor.

„Impozitarea progresivă, nu am spus niciodată şi nu spun nici astăzi. Nu va fi implementată anul acesta, şi nu cred că nici anul viitor, dar este o bază de discuţie şi ştiţi că porneşte digitalizarea de la ANAF, de la Vamă, de la autorităţile locale, fiindcă trebuie ceva integrat. Să vedem cum construim viitorul împreună, să ieşim din zona de sloganuri, să ne rupem că domnule distrugem mediul de afaceri.

Nu am văzut mediul de afaceri distrus nici în Franţa, nici în Germnaia, nici în Italia, nici în Polonia, niciunde în Europa unde există acest sistem de impozitare progresivă, şi să începem să creionăm, în coaliţie, împreună cu partenerii sociali, cu mediul de afaceri, o perspectivă de viitor a României”, a concluzionat Ciolacu.

 

Urmăriți Impact.ro și pe