Marcel Ciolacu, întâlnire la Chișinău cu primarul orașului, Ion Ceban. SUA a arătat că partidul acestuia ar fi fost finanțat de Moscova

Elena Avramescu 22.11.2022, 11:01
Marcel Ciolacu, întâlnire la Chișinău cu primarul orașului, Ion Ceban. SUA a arătat că partidul acestuia ar fi fost finanțat de Moscova

Întâlnire importantă pentru Marcel Ciolacu, președintele PSD, în cursul zilei de duminică la Chișinău. Acesta a stat față în față cu primarul orașului, Ion Ceban, iar la această întâlnire a mai participat și Vasile Dîncu, fostul ministru al Apărării. Se pare că partidul lansat de Ion Ceban ar fi fost finanțat din surse de la Moscova, conform unui documentul cu privire la sancțiunile aplicate de SUA pentru 21 de persoane și entități din Republica Moldova.

Președintele PSD s-a întâlnit cu Ion Ceban la Chișinău

„Am discutat despre problemele actuale cu care ne confruntăm, dar și despre proiectele pe care le desfășurăm în Chișinău împreună cu România. Am primit asigurări că în continuare Chișinăul și locuitorii vor fi susținuți și vom realiza proiecte în comun. Am mulțumit pentru suport și pentru colaborarea frumoasă pe care o avem”, a scris Ion Ceban pe pagina sa de Facebook.

Se pare că Primăria Chișinău, în fruntea căreia se află Ion Ceban, a primit un ajutor destul de mare din partea Consiliului Județean Buzău, ce este condus de un apropiat al lui Ciolacu. Astfel că CJ Buzău a adoptat în ședința în luna mai 2022 două hotărâri prin care a direcționat 400.000 de euro și 400.000 de lei în proiecte pentru Primăria Chișinău. În acest sens, Consiliul Județean Buzău va plăti Primăriei Chișinău 350.000 pentru a putea amenaja Parcul Catedralei, dar și alte 50.000 de euro pentru reparația unui pasaj pietonal subteran de pe Bulevardul Dacia, potrivit hotărârii oficiale.

Ulterior s-a aflat că partidul lansat de edilul capitalei Ion Ceban, numit „Mișcarea Alternativa Națională” (MAN), ar fi fost finanțat din surse de la Moscova, conform unui document ce are în vedere sancțiunile aplicate de SUA pentru 21 de persoane și entități din Republica Moldova.

Marcel Ciolacu cere excluderea deputatului Dumitru Coarnă din partid. Ce l-a supărat pe liderul social-democrat
Marcel Ciolacu

Departamentul de Stat al SUA a scos la iveală un document prin care susține că Iuri Gudilin, unul dintre persoanele supuse sancțiunilor, a făcut plăți cu criptomonede în 2022, pentru a putea finanța operațiuni de influențare a alegerilor. Astfel că în 2021, acesta, alături de alte persoane, ar fi contribuit la elaborarea unor materiale video de propagandă pentru a influența electoratul din Moldova la alegerile parlamentare.

Departamentul de Stat al SUA mai precizează că Gudilin, dar și echipa sa, se ocupă în prezent cu susținerea unei noi mișcări politice, numită MAN, care este condusă de fostul socialist, mai precis primarul capitalei Ion Ceban.

„Aceste acțiuni sunt strict racordate cu cerințele Moscovei, care dorește subminarea guvernului de la Chișinău, susțin autoritățile SUA”, mai găsim notat în document.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...