În cursul acestei zile, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a purtat mai multe discuții cu preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, cu privire la trei proiecte energetice, cum ar fi cel privind contractul de achiziţie a un miliard de metri cubi de gaze. Acest contract urmează să fie derulat din aprilie, vreme de un an de zile.
„România are o şansă extraordinară de a deveni poarta către Uniunea Europeană pentru gazele şi energia din Azerbaidjan. Astfel, putem deveni un actor regional important în asigurarea securităţii energetice a Europei. Am discutat astăzi cu preşedintele Ilham Aliyev despre trei proiecte energetice majore.
Primul a vizat contractul de achiziţie a 1 miliard de metri cubi de gaze, contract ce se va derula din aprilie, timp de un an de zile. Am propus ca, prin acest contract, să ajutăm şi Republica Moldova, iar preşedintele Aliyev a susţinut propunerea noastră”, a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.
Marcel Ciolacu a ținut să mai precizeze că al doilea proiect despre care a discutat cu preşedintele Republicii Azerbaidjan are în vedere transportul de gaz lichefiat, dar și parteneriatul dintre Romgaz şi Socar privind construirea a două terminale la Marea Neagră, cel de gaz natural lichefiat şi o instalaţie de regazificare.
„Al treilea proiect vizează dezvoltarea infrastructurii cablului submarin de transport prin Marea Neagră necesar transportului energiei verzi, prin România, din Marea Caspică spre Europa. Urmează ca, astăzi, specialiştii Transgaz şi Transelectrica (membri ai delegaţiei noastre) să detalieze cu partea azeră discuţiile tehnice”, a mai scris acesta Ciolacu.
Azi și mâine, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, se află într-o scurtă vizită oficială în Republica Azerbaidjan, la invitaţia preşedintelui Adunării Naţionale a acestei ţări, Sahiba Gafarova.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a spus în urmă cu câteva zile că protejarea Deltei Dunării este un lucru care nu se negociază, iar autorităţile române şi ucrainene trebuie să explice public situaţia legată de Canalul Bâstroe.
„Nu vorbim aici de campanie electorală. Este un subiect de care şi eu, ca şi român, sunt îngrijorat, mai ales că e un subiect care afectează una dintre bijuteriile nu numai ale României, ci şi ale Europei şi întregii lumi. Protejarea Deltei Dunării e un lucru care nu se negociază.
Cred că iarăşi este un lucru foarte clar pentru toată lumea, nu numai pentru români: avem datoria de a proteja Delta Dunării. În ceea ce priveşte delictul de opinie, cred că am depăşit acest moment în România”, a declarat Marcel Ciolacu, la Parlament.
Astfel că a ținut să compare situaţia actuală cu cea din pandemie, moment în care s-a făcut o abordare incorectă, iar atunci când a fost întrebat dacă trebuie aşteptată opinia experţilor, Marcel Ciolacu a declarat că este complet de acord cu preşedintele, însă dreptul de a avea o opinie nu ni-l poate lua nimeni, precum şi cel de a trage un semnal de alarmă când acest lucru este public.