Când se schimbă premierul în România și cum. Marcel Ciolacu a anunțat data exactă

Beatrice Dumitru 23.11.2021, 08:12
Când se schimbă premierul în România și cum. Marcel Ciolacu a anunțat data exactă

După două săptămâmi de negocieri pentru formarea coaliției de guvernare, PNL și PSD au acceptat varianta premierului prin rotație. Primul care va conduce Executivul va fi Nicolae Ciucă, din partea liberalilor. Dar nu își va duce mandatul până la capăt, pentru că va trebui să cedeze locul unui premier din partea PSD.

Cât timp va fi premier Nicolae Ciucă

După ce au decis numele premierului, PNL și PSD au stabilit și lista finală a ministrilor care vor face parte din Guvernul Ciucă, care va avea două ministere noi. Este vorba despre Ministerul pentru IMM-uri și Turism și Ministerul Tineretului și Familiei. În această schemă, conform negocierilor, PSD va conduce nouă ministere plus secretariatul general al Guvernului, PNL va avea opt ministere și UDMR – trei.

În sistemul de rotație care se aplică pentru premier intră și trei dintre cele mai importante ministere: Finanțe, Justiție și Transporturi. Marcel Ciolacu a explicat că a stabilit cu PNL când se va schimba premierul și cum va funcționa viitorul Executiv.

Când se schimbă premierul în România și cum. Marcel Ciolacu a anunțat data exactă
Marcel Ciolacu a anunțat când se va schimba premierul.

„Există o dată exactă. 25 mai este data la care se va face rotația, prin Parlament. Premierul demisionează, cade tot cabinetul, apoi se vine iar în Parlament cu noul premier și un nou program de guvernare”, a declarat liderul PSD.

„Această coaliție va ține cel puțin până în 2024”

În acest context, Marcel Ciolacu a anunțat că își va depune candidatura pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților. Întrebat dacă această coaliție de guvernare cu PNL și UDMR va rezista până în 2024, liderul PSD a spus că este sigur că acest lucru se va întâmpla.

Eu sunt un om de bună credință. Cred că PSD trebuia să intre la guvernare și să își asume această intrare la guvernare pentru a stabiliza România. Întotdeauna cred în orice construcție politică, și alături de colegii mei, dar și alături de adversarii mei, și cred că această coaliție națională va ține cel puțin până în 2024”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Urmăriți Impact.ro și pe