Iulian Chifu, noul consilier al premierului Nicolae Ciucă. Cine este și legătura cu Traian Băsescu

Cătălina Burghelea 09.12.2021, 11:33
Iulian Chifu, noul consilier al premierului Nicolae Ciucă. Cine este și legătura cu Traian Băsescu

Premierul României, Nicolae Ciucă, are un nou consilier. De meserie analist politic, Iulian Chifu a fost numit în funcția de consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului. Anunțul a fost făcut joi, 9 decembrie, de către Guvernul României. Ce alte detalii mai trebuie să cunoști despre noul nume din spatele lui Ciucă și ce legătură are cu fostul președinte Traian Băsescu?

Nicolae Ciucă are un nou consilier

Iulian Chifu este noul consilier al premierului Nicolae Ciucă. Analistul de politică externă a anunțat încă de miercuri seara că a acceptat propunerea prim-ministrului de a-i fi alături în guvernarea țării.

Iulian Chifu vine în locul lui Victor Florin Dumitriu

Potrivit unui decret semnat de Nicolae Ciucă, secretarul de stat Victor Florin Dumitriu (un apropiat al luiFlorin Cîțu) a fost demis din funcție, în locul lui fiind numit analistul Iulian Chifu. De altfel, acesta a confirmat, pe contul său de Facebook, că are o relație „mai veche” și ”mai apropiată” cu generalul Ciucă, motiv pentru care i-a acceptat imediat propunerea surprinzătoare. Totuși, noul consilier de stat a recunoscut că este mult de muncă, iar provocările sunt numeroase.

„Am avut azi onoarea sa mi se propună poziția de consilier de stat al Premierului Nicolae Ciucă. Având în vedere relația veche și apropiată și prietenia care mă leagă de generalul Ciucă, am acceptat. E de muncă, iar provocările în zona în care ma pricep – relații internaționale, securitate, conflicte, crize, afaceri strategice – sunt numeroase. Cu sprijinul instituțional necesar și cu ajutorul echipei, sper sa reușesc să fac față și acestei responsabilități pe care mi-am asumat-o.”, a precizat Iulian Chifu, miercuri seara, în mediul online.

Cine este Iulian Chifu și legătura cu fostul președinte Traian Băsescu

Iulian Chifu nu este străin de această funcție. Analistul de politică externă a fost și consilierul prezidențial al lui Traian Băsescu, pentru afaceri strategice și securitate internațională între septembrie 2011 și 21 decembrie 2014. Potrivit CV-ului acestuia, este președintele Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning. Tot din datele publice aflăm că noul consilier al lui Ciucă predă la SNSPA București, specializat în Analiza de Conflict, Decizie în Criză, reconstructive post-conflict, studii prospective.

Ce scrie în CV

Noul consilier al premierului Nicolae Ciucă este licenţiat al Facultăţii de Matematică şi Fizică – Universitatea „A.I.Cuza” Iaşi şi doctorand în istorie al Facultăţii de Istorie, Universitatea din Craiova. Iulian Chifu are studii postuniversitare de Relaţii Internaţionale la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative din Capitală, iar începând cu anul 2000 este cadru didactic asociat SNSPA și, din 2004, doctor în Ştiinţe Istorice, specializarea Istorie Contemporană, Universitatea din Craiova. Din anul 2005, acesta deţine titlul de conferenţiar.

Funcții-cheie pentru omul lui Florin Cîțu

Înaintea lui Iulian Chifu a fost consilier de stat Victor Florin Dumitriu (57 de ani), potrivit unei decizii semnate de Florin Cîțu, pe vremea când era premier. Acesta a deținut mai multe funcții importante în timpul guvernării Năstase și a fost consilier pe probleme economice al fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu. Florin Dumitriu ar face parte din cercul de prieteni ai lui Florin Cîțu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...