MApN și Microsoft România au semnat un memorandum. Are în vedere colaborarea în domeniul tehnologiei informaţiei

Elena Avramescu 28.03.2023, 11:37
MApN și Microsoft România au semnat un memorandum. Are în vedere colaborarea în domeniul tehnologiei informaţiei

În urmă cu scurt timp, Ministerul Apărării Naţionale a anunțat că a semnat Memorandumul de Înţelegere cu Microsoft România ce are în vedere colaborarea în domeniul tehnologiei informaţiei, securităţii şi apărării cibernetice.

Memorandum inovator semnat de MApN și Microsoft România

Acest memorandum nu conţine niciun angajament al Ministerului Apărării Naţionale de a achiziţiona ofertele comerciale ale Microsoft şi nu obligă părţile la o posibilă colaborare comercială, au notat MApN şi Microsoft România.

Ministerul Apărării Naţionale a semnat recent Memorandumul de Înţelegere cu Microsoft România privind colaborarea în domeniul tehnologiei informaţiei, securităţii şi apărării cibernetice.

Ca urmare a acestei colaborări, Microsoft va furniza atât informaţii care vizează experienţa practică la scară globală, cât şi exemple de bune practici şi beneficiile aduse de implementarea unor tehnologii sau ecosisteme inovatoare precum cele referitoare la aplicaţii ale Inteligenţei Artificiale, Data Analytics, Cloud, Big & Open Data, Internet of Things, ZeroTrust, Data Lake şi Data Warehouse”, este anunțul dat de MApN.

Laptopurile, în pericol la începutul lui 2022, din cauza bug-ului mileniului
Microsoft se confruntă cu probleme din cauza bug-ului mileniului

Se pare că Microsoft va pune la dispoziţia Ministerului Apărării Naţionale informaţii cu privire la tehnologii privind infrastructuri securizate, servicii şi platforme standard pentru colaborare, cu accent pe securitatea şi protecţia datelor ca piloni principali pentru consolidarea capacităţilor de securitate cibernetică şi analiză a ameninţărilor din spaţiul cibernetic.

„Procesul de transformare digitală al Armatei României, critic pentru obţinerea superiorităţii informaţionale şi decizionale, reprezintă o prioritate în vederea realizării unui ecosistem agil, care să faciliteze folosirea datelor ca resursă strategică la scara organizaţiei, să accelereze cercetarea, inovarea şi dezvoltarea în acest domeniu şi care să permită integrarea tehnologiilor avansate la nivelul capabilităţilor militare, precum şi menţinerea relevanţei organizaţiei din perspectivă tehnologică.

Încheierea Memorandului de Înţelegere cu Microsoft România face parte din efortul nostru constant de a implica sistematic actorii relevanţi din mediul privat şi mediul academic în acest proces de o importanţă deosebită pentru Armata României”, a declarat şeful Direcţiei comunicaţii şi tehnologia informaţiei (CIO), generalul de brigadă dr. Mihai Burlacu.

„Colaborarea între mediul public şi cel privat constituie o metodă eficientă de accelerare a dezvoltării la nivel naţional. Credem în transparenţă şi în puterea unui dialog deschis pe marginea unei agende comune, care să genereze beneficii pentru toate sectoarele economiei şi ale societăţii. Securitatea cibernetică este un domeniu căruia Microsoft îi acordă o importanţă aparte, în lume şi în egală măsură în România”, a spus și Bogdan Putinică, manager general Microsoft România.

În plus, ambele părți implicate au confirmat faptul că Memorandumul de Înţelegere nu conţine niciun angajament al Ministerului Apărării Naţionale de a achiziţiona ofertele comerciale ale Microsoft şi nu obligă părţile la o posibilă colaborare comercială.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...