Manifestaţii violente în Franţa împotriva vaccinării obligatorii. Jurnaliştii, atacaţi de protestatari. Imagini incredibile

Cristian Cojocaru 31.07.2021, 19:20
Manifestaţii violente în Franţa împotriva vaccinării obligatorii. Jurnaliştii, atacaţi de protestatari. Imagini incredibile

Mai multe manifestaţii violente au loc în Franţa împotriva vaccinării obligatorii. Cetățenii s-au reunit împotriva pașaportului de vaccinare, fiind cea de-a treia sâmbătă de proteste în care au avut loc confruntări cu forțele de ordine.

Manifestaţii violente au loc în Franţa

Aceste manifestații au fost convocate cu ajutorul rețelelor de socializare pe întreg teritoriul Franței. Numai în Paris există patru astfel de manifestări diferite care au început încă de la ora prânzului. Numeroase veste galbene au putut fi observate prin mulțimea de manifestanți la stația de metrou Villiers. Locul de întâlnire al acestora urma să fie Piața Bastiliei, un loc unde au de regulă reuniunile vestelor galbene în anii precedenți.

La Lyon, protestatarii s-au reunit în fața spitalului Edourad Herriot, unde personalul medical se află în grevă încă de joi, împotriva obligativității vaccinării. Violențele erau așteptate având în vedere că un număr impresionant de forțe de ordine a fost desfășurat în jurul  Champs Elysée.

În urma acestor adunări violențele au avut loc, astfel că cel puți trei polițiști au fost răniți în ciocnirile cu protestatarii, unde au fost folosite și petarde și jetul de gaze lacrimogene. Le Figaro a anunțat că mai mulți manifestanți au fost arestați pentru că au aruncat cu proiectile în forțele de ordine.

manifestații violente franța
Ciocniri violente au avut loc intre protestatari si fortele de ordine, in Franta

Jurnaliștii au fost atacați la Marsilia

Separat, câțiva polițiști s-au împiedicat de o pubelă incendiată, luând foc la rândul lor, însă colegii au reușit să stingă flăcările. Protestele s-au extins după ce, președintele Emmanuel Macron a anunțat noi măsuri de combatere a pandemiei și de accelerare a procesului de vaccinare la nivelul Franței. Mitingurile au fost convocate de reprezentanții mișcării Gilets Jaunes și politicianul Floriann Philippot.

“Mobilizarea este impresionantă, cred chiar că aici sunt mai multe persoane decât în Piața Trocadero. Avem intenția de a ne diversifica acțiunile, mai ales prin boicotarea stabilimentelor cere solicită la intrare permisul sanitar”, a spus Philippot, între două seflie-uri cu participanții la protest.

La Marsilia, mai mulți jurnaliști ai posturilor de televiziune France 3 și BFMTV au fost atacați în cadrul protestelor care au loc chiar acum acolo. Oamenii legii au fost nevoiți să intervină pentru a le oferi protecție jurnaliștilor, iar incidentele au avut loc în fața clădirii Prefecturii. Și acolo, protestatarii au încercat să spargă lanțul format din polițiști, aceștia din urmă făcând cel puțin o arestare. Se așeaptă ca noi proteste să fie organizate și în decursul săptămânii viitoare, în funcție de ce decizie va adopta Consiliul Constituțional cu privire la obligativitatea vaccinării.