EXCLUSIV

Manele interzise la Filarmonica din Timișoara. Nicolae Robu: „Fiecare lucru trebuie să fie la locul lui”

Gabriela del Pupo 18.04.2022, 10:54
Manele interzise la Filarmonica din Timișoara. Nicolae Robu: „Fiecare lucru trebuie să fie la locul lui”

Un nou scandal legat de manele în Timișoara ocupă spațiul public după ce un eveniment la care trebuia să fie prezent Jador a fost anulat. Reprezentația trebuia să se desfășoare la Filarmonica din Timișoara, însă a fost anulată după ce biletele au fost puse deja în vânzare. Nu este însă pentru prima dată când manele sunt interzise în anumite locații din Timișoara, în urmă cu 2 ani fostul edil, Nicolae Robu, interzicea manelele în spațiul public. Acesta considera la vremea aceea că un astfel de gen trebuie  promovat doar în cluburi sau spații private. Nicolae Robu a vorbit în exclusivitate pentru impact.ro despre reiterarea ideii că manelele nu își au locul în orice spațiu.

„Organizatorii au început să vândă bilete, după care, având în vedere reacția presei, au revenit și au anulat”

Fostul primar al Timișoarei, cel care a inițiat ideea de a interzice manelele în anumite spații, spune că nu și-a schimbat părerea despre acest gen de muzică și modul în care ar trebui promovat, dar că nu este de acord în privința felului în care s-a acționat.

„Eu nu mi-am schimbat punctul de vedere, dar nu se poate face comparație între atitudinea mea și atitudinea celor de acum, cei de acum au aprobat, verbal, concertul în sala Filarmonicii Timișoara, organizatorii au început să vândă bilete, după care, având în vedere reacția presei, au revenit și au anulat.

Nu au fost corecți anulând-o ci ar fi trebuit să schimbe locația. Eu nu am fost împotrivă, pentru că este libertatea oricui să agreeze ceea ce i se potrivește, numai că fiecare lucru trebuie să fie la locul lui. De exemplu, s-ar fi putut organiza concertul promis inițial, în Sala Olimpia. Nu să fie batjocoriți oamenii, prin a-i lăsa cu bilete cumpărate, iar pe organizatori de a-i pune într-o situație jenantă în fața iubitorilor acestui gen de muzică. „ declarat Nicolae Robu în exclusivitate pentru impact.ro.

În urmă cu mai bine de 2 ani, după ce o nuntă a fost organizată ilegal pe una dintre străzile principale ale orașului, edilul a decis că, pe spațiul public, nu pot fi organizate concerte de manele sau evenimente care să promoveze genul.

„Exact. Am solicitat organelor de ordine să intervină și s-au mutat în afara orașului, dacă vă aduceți aminte, pentru că legea e lege. Și pe lângă lege, trebuie să intervină și bunul simț, niște principii, niște valori până la urmă. Sunt foarte mulți tineri care agreează acest gen de muzică mai ales pentru dans, dar nu înseamnă că acest gen trebuie practicat în Sala Filarmonicii. Acolo e locul muzicii mari.” mai spune fostul edil.

Alegeri Locale 2020. Exit-poll pentru ora 16.00

„Rolul unei astfel de instituții este este fix de a răspândi cultura muzicală”

Sociologul Gelu Duminică este de părere că este o discriminare la adresa etniei rome interzicerea unui astfel de concert. Nu se pune problema calității actului muzical ci a menirii instituției respective, care este rezervată celor care oferă publicului ocazia să îi vadă cântând live, sau în concert.

„Recunosc că nu înțeleg de ce ai interzice un concert în sala unei Filarmonici, când rolul unei astfel de instituții este este fix de a răspândi cultura muzicală. Și nu, cultura muzicală nu este despre muzica care îmi place, ci despre muzici, în general.
Nu înțeleg de ce Holograf poate avea spectacol acolo, Jador însă nu! Nu înțeleg cum scena Filarmonicii nu freamată la auzul limbajului direct al stand-up-erilor, insa scândurile podelei se încovoaie la auzul ritmului balcanic.
Nu mă prind cum orașul Capitala Culturala Europeană împarte muzicile în „frecventabile” și „nefrecventabile”.
După care realizez ca muzica cantata de Jador este percepută ca fiind inferioară pentru ca e percepută ca fiind muzica „vulgului”. Și că artistul e de etnie romă, și totul devine explicabil…..” a scris sociologul Gelu Duminică pe pagina sa de Facebook.
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...