Mănăstirea „Trei Ierarhi” din Iaşi, şanse mari să fie inclusă pe lista UNESCO

Elena Avramescu 19.11.2021, 16:54
Mănăstirea „Trei Ierarhi” din Iaşi, şanse mari să fie inclusă pe lista UNESCO

Mihai Chirica, primarul Iașiului, a declarat că Mănăstirea „Trei Ierarhi” are șanse extrem de mari pentru a putea fi inclusă pe prestigioasa listă a Patrimoniului Mondial UNESCO.

Mănăstirea „Trei Ierarhi” din Iaşi, pe lista UNESCO

Primaurl a mai spus că a semnat un protocol de colaborare şi cooperare cu managerul Institutului Naţional al Patrimoniului, Ştefan Bâlici, cu privire la susţinerea acestui demers. Pe lângă asta, documentul a fost aprobat de Consiliul Local al Municipiului Iaşi în cadrul şedinţei din 31 august.

Protocolul a fost încheiat pe o perioadă de trei ani şi are drept scop inventarierea şi protejarea patrimoniului cultural din municipiul Iaşi, cu accent pe elaborarea unui dosar de nominalizare a Mănăstirii ‘Sfinţii Trei Ierarhi’ în lista UNESCO. Pentru reuşita acestei iniţiative este necesar ca părţile implicate să elaboreze studii şi cercetări specifice, un prim pas reprezentându-l întocmirea, avizarea şi aprobarea documentaţiei de urbanism pentru centrul istoric al Iaşiului.

Manastirea Trei Ierarhi din Iasi, pe lista UNESCO
Manastirea Trei Ierarhi din Iasi

De asemenea, acordul presupune dezvoltarea de proiecte de cercetare aplicată, restaurare şi punere în valoare a monumentelor istorice, cum este şi Mănăstirea ‘Sfinţii Trei Ierarhi’. Primăria municipiului Iaşi va asigura fondurile necesare pentru activităţile desfăşurate în cadrul protocolului şi care nu pot fi susţinute prin personalul propriu al părţilor, va finanţa sau cofinanţa realizarea unor proiecte de conservare şi punere în valoare a monumentelor istorice aflate în administrare, a spus Mihai Chirica.

La jumătatea anului 2019, Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi” a fost inclusă în Lista Indicativă a Patrimoniului Mondial UNESCO, alături de cea de la Curtea de Argeş. Această listă include 16 situri pretabile a fi clasate în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, care se pot adăuga celor nouă obiective UNESCO din România, totalul cuprinzând peste 1.100 de obiective din toată lumea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...