Managerul Spitalului Municipal Oradea cere ca Favipiravir să fie decontat de CNAS și luat din farmaciile cu circuit deschis

Elena Avramescu 27.10.2021, 16:08
Managerul Spitalului Municipal Oradea cere ca Favipiravir să fie decontat de CNAS și luat din farmaciile cu circuit deschis

Laurenţiu Chiană, managerul Spitalului Municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea, (unitate suport COVID), vrea ca medicamentele antivirale, precum Favipiravir, să fie prescrise de medicii de familie şi fie decontate de CNAS, cu posibilitatea de a putea fi luat din farmaciile cu circuit deschis, nu din spitale, unde presiunea ar fi mult prea mare.

Favipiravir, decontat de CNAS și luat din farmaciile cu circuit deschis?

Sunt de acord cu iniţiativa ca medicii de familie să fie lăsaţi să prescrie tratamentul antiviral necesar pacienţilor încă din faza incipientă a bolii. Ea funcţionează în alte ţări, cu menţiunea că trebuie să îi fie asigurat pacientului şi medicamentul antiviral, adică Favipiravir. Însă acesta ar trebui să fie trecut prin Casa de Asigurări şi să fie disponibil în farmaciile private, în circuit deschis. Atunci, într-adevăr, este o rezolvare, a spus Laurenţiu Chiană, potrivit Agerpres.

Astfel că, dacă medicamentul Favipiravir urmează să fie eliberat pe reţetă doar din farmacia cu circuit închis a spitalelor, aşa cum prevede ordinul DSU, rămâne o presiune extra pe tot ce înseamnă circuite, pentru pacienţi şi aparţinători, cât şi pentru spital în sine, deoarece va trebui să fie o gestiune separată pentru respectivul medicament.

Favipiravir, decontat de CNAS si luat din farmaciile cu circuit deschis
Favipiravir

Așa că pentru a putea combate, chiar de la simptomele incipiente, efectele grave ale pandemiei, managerul crede că medicul de familie trebuie să poată să prescrie tratament antiviral, indiferent de tipul de asigurat, respectiv Casa Naţională, Casa judeţeană sau Casa OPSNAJ.

Medicamentul antiviral, cum ar fi de exemplu Favipiravir, să poată fi prescris de medicul de familie şi aparţinătorul pacientului cu COVID să poată să ridice medicamentele din farmaciile cu circuit deschis. Astfel, dacă se asigură decontarea acestor medicamente prin Casa de Asigurări, ar scădea presiunea care ar putea să apară pe farmacia cu circuit închis a spitalelor care sunt dedicate tratării bolnavilor cu COVID, a mai spus managerul Spitalului Municipal.

Urmăriți Impact.ro și pe