Maicile de la Mânăstirea Colilia au așteptat 15 ani să aibă curent electric. Acum au primit o factură record: „Suma ne-a speriat”

Ioana Constantin 01.02.2022, 18:07
Maicile de la Mânăstirea Colilia au așteptat 15 ani să aibă curent electric. Acum au primit o factură record: „Suma ne-a speriat”

15 ani de zile măicuțele de la Mănastirea constănțeana Colilia au așteptat curentul electric la ele în gospodărie ca pe sfintele moaște însă când au văzut primele facturi, le-a venit rău. Pentru un frigider, mașina de spălat, o ladă frigorifică și un fier de călcat compania de electricitate le-a facturat 41.ooo kw, adică 3o de mii de lei. Au scos totul din priza, însă contorul încă se-nvârtește, ceea ce înseamnă că mănăstirea este în continuare bună de plată.

Departe în pustietate, la kilometri buni de orice sat, se află Mănăstirea de maici Colilia. 17 maici trăiesc aici de 15 ani și în tot acest timp s-au descurcat cum au putut. Mai exact cu doua generatoare de curent. De la șoseaua principală și până lângă poarta lor sunt cel puțin 2 km, și când au tras curent, anul trecut în octombrie, s-au bucurat nespus. Acum au venit facturile (pe trei luni).   

„A venit ispita asta peste noi”

Diavolul se-ascunde în detalii, spune o vorba veche din bătrâni. Factura maicilor de la mănăstirea Colilia arată ca plătesc o Energie Reactiva uriașă.

Pentru mulți consumatori, pe factura de curent electric apar doua tipuri de energie : Energia Activa adică cea utila, pe care o consuma aparatele electrocasnice, și Energia Reactiva, cea care sta în cabluri și-n transformatoare.

Maica Teodosia „După atâta timp nu ne așteptam să avem această surpriză. Avem ca fiecare consumator. Electrocasnice avem așa: mașina de spălat, avem frigider, avem o ladă frigorifica, fier de călcat, becuri și cam astea sunt. Obișnuiți cu economia noi facem economia. Mai oprim becurile, mai scoatem lada frigorifică din priză. Ne-a fost greu și acum când să ne bucurăm a venit ispita asta peste noi dar sperăm să trecem și peste ea.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Curentul care vine de la stradă, printr-un cablu subteran, cale de 2 kilometri încarcă tot acel conductor și transformatorul înainte ca să între în mănăstire. Aceasta se numește Energie Reactivă. În mod normal nu o folosim pentru niciun aparat electrocasnic dar furnizorul ne-o trece în factură, de fiecare dată, fiecăruia dintre noi. La mănăstirea a Colilia, distanța de 2 km până la rețeaua principală de curent electric și transformatoarele de înaltă tensiune, le măresc factura. Energia reactivă nu se consumă, ci doar circula într-un fel de “du-te vino” între consumator și producătorul de energie. Furnizorul facturează consumatorului energia reactivă, deoarece această circulație îi cauzează pierderi suplimentare în rețelele de distribuție.

Maica stareță Rafaela: „ Prima factură este primită acum o săptămână. În primul rând suma ne-a speriat, se vede această energie reactivă 76.000 de kw iar la noi este 2000 de kilowati pe luna. Factura este pe două luni iar pe cea de pe decembrie este de 14.000 și în total am 41.000 de kilowați. Trebuie să facem ceva ca să se reducă această energie reactivă pe care noi nu o folosim. Noi de 15 ani nu am avut curent electric.

Aveam generator, la lumina lumânării li când am zis că avem curent, nu am putut să ne bucurăm prea mult. Este foarte greu. Ne-au spus că  datorită cablului care este de lungime foarte mare, de 2 km este o energie care se duce și se-ntoarce de la șosea de unde avem… de la rețeaua naționala, până-n transformatorul nostru se duce se-ntoarce, nu produce nimic în câmpul acesta. Chiar dacă scoatem toți consumatorii din priză acea energie reactivă, oricum se contorizează.

Ce spun reprezentanții companiei

Măicuțele s-au plâns și la Arhiepiscopia Tomisului, unde au căutat ajutor. Însă din păcate rezolvarea nu pare să stea la această instituție.

Eugen Tănăsescu – purtător de cuvânt Arhiepiscopia Tomisului „Considerăm că la mijloc este vorba despre o eroare tehnică de proiectare. De aceea, împreună cu reprezentații ENEL am îndrumat pe maica stareță să facă diligențele necesare pentru a se rezolva rapid această situație”

Iată ce spune compania de electricitate cu care măicuțele au încheiat contractul de furnizare.

Mânăstirea Colilia se află într-o zonă izolată, unde nu există o rețea de joasă tensiune, iar singura soluție tehnică fiabilă acceptată de beneficiar, propusă din 2017, a implicat conectarea la rețeaua de medie tensiune. Distanța de peste 1,5 km de la punctul de delimitare (unde este montat și contorul) pe medie tensiune până la locul de consum generează, așa cum au menționat și reprezentanții mânăstirii, costuri semnificative cu energia reactivă capacitivă. E-Distribuție Dobrogea evaluează în prezent posibilitatea transferului delimitării instalațiilor clientului de cele ale operatorului de distribuție la joasă tensiune, cu respectarea legislației în vigoare. Vă asigurăm de toată deschiderea noastră pentru a găsi cea mai bună soluție pentru client”, au spus reprezentantii E-Distributie Dobrogea, pentru impact.ro.

Măicuțele spun că dacă ar fi știut de la început diferența de cost între energia activă și cea reactivă s-ar fi gândit de două ori înainte a a introduce electricitatea. Stareța a făcut plângeri la diferite instituții dar nu știe ce șanse poate să aibă să scape de aceste facturi uriașe

Urmăriți Impact.ro și pe