Maia Sandu, la Bruxelles: „Suntem o ţară europeană cu o limbă şi o istorie europeană”

Mihnea Tălău 18.05.2022, 19:06
Maia Sandu, la Bruxelles: „Suntem o ţară europeană cu o limbă şi o istorie europeană”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă comună la Bruxelles cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, că aderarea la Uniunea Europeană reprezintă pentru țara sa singura șansă de a rămâne parte a lumii libere.

UE reprezintă pentru Republica Moldova, proiectul de pace

Maia Sandu consideră că UE reprezintă pentru R. Moldova un proiect de pace, iar noua realitate creată de războiul din Ucraina arată că autoritățile de la Chișinău trebuie să acționeze mai hotărât pentru a ajunge în blocul comunitar.

Ea a criticat Federația Rusă pentru invazia Ucrainei, afirmând că „acest război a fost provocat de Rusia, care vrea să redeseneze regiunea, să acapareze teritorii”.

„În 24 februarie, Moldova s-a trezit într-o altă lume. Am auzit din biroul meu bombele căzute asupra regiunii Odesa”, a declarat președintele Republicii Moldova.

Populația țării a crescut cu 4% în două luni, e vorba despre refugiații ucraineni. Mare parte sunt copii”, a afirmat liderul de la Chișinău.

Republica Moldova, intre Est si Vest. Razboiul din Ucraina alimenteaza o batalie pentru viitorul tarii

„Noi aparţinem UE, suntem o ţară europeană cu o limbă şi o istorie europeană

„Acordarea statutului de ţară candidat pentru Moldova este decizia cea bună. Noi aparţinem UE, suntem o ţară europeană cu o limbă şi o istorie europeană, cu un sistem politic european. Noi aparţinem Uniunii Europene (…) Pentru noi acest statut de membru al UE este luminiţa de la capătul tunelului în aceste momente dificile. Un obiectiv clar şi un mesaj puternic pentru a mobiliza toată lumea”, a afirmat Maia Sandu.

Nu în ultimul rând, ea a mulțumit instituțiilor europene și statelor membre ale UE pentru ajutoarele oferite pentru a face față fluxului de refugiați din Ucraina, fără a-i uita și pe moldovenii care au sărit în sprijinul vecinilor lor.

Parlamentul European a votat, pe 5 mai, rezoluţia prin care solicită acordarea statutului de ţară candidată la aderarea la UE pentru Republica Moldova.

Joi, la Paris, președintele moldovean, Maia Sandu, va promova agenda europeană a Republicii Moldova în cadrul unei întâlnirii pe care o va avea cu președintele Franței, Emmanuel Macron.

 

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...