Maia Sandu e gata să-i ceară lui Vladimir Putin retragerea trupelor ruse din Transnistria. Condiția ce trebuie îndeplinită pentru a avea loc discuția

Ana Anitoiu 19.07.2021, 20:55
Maia Sandu e gata să-i ceară lui Vladimir Putin retragerea trupelor ruse din Transnistria. Condiția ce trebuie îndeplinită pentru a avea loc discuția

Maia Sandu este gata să-i ceară lui Vladimir Putin retragerea trupelor ruse și a muniției din Transnistria. Însă, pentru ca această discuție să poată avea loc trebuie să fie îndeplinită o condiție. Președintele Republicii Moldova a spus care este aceasta.

Ce condiție trebuie îndeplinită pentru ca Maia Sandu să vorbească cu Vladimir Putin

Maia Sandu a spus în cadrul unui interviu acordat unei publicații rusești că o întâlnire între ea și Vladimir Putin va putea fi organizată atunci când va exista un nou guvern la Chișinău. Președintele Republicii Moldova a precizat că este interesată de o ”conversație pragmatică de fond”.

”Avem o agendă specifică cu privire la chestiunile pe care trebuie să le abordăm. Când va exista un nou guvern, acesta va începe să lucreze cu guvernul Federației Ruse, inclusiv organizarea unei întâlniri (cu Vladimir Putin, n.r.) și o vizită”, a declarat președintele Republicii Moldova.

Maia Sandu e gata sa-i ceara lui Vladimir Putin retragerea trupelor ruse din Transnistria. Conditia ce trebuie indeplinita pentru a avea loc discutia
Maia Sandu

Maia Sandu, despre situația din Transnistria

Maia Sandu a declarat că este foarte important ca trupele ruse să se retragă din Transnistria, iar muniția de acolo să fie îndepărtată. Ea a precizat că cetățenii Republicii Moldova care lucrează în Rusia se confruntă cu probleme legate de securitate socială.

”Avem probleme economice și comerciale. Se pune problema deschiderii exportului de produse moldovenești în Rusia în cadrul acordului pe care îl avem în cadrul CSI. Există întrebări ale cetățenilor noștri care lucrează în Rusia. Probleme legate de securitatea lor socială. Și, desigur, aceasta este o problemă transnistreană. Aspecte foarte importante în acest sens sunt îndepărtarea muniției de acolo și retragerea trupelor ruse.

Acestea sunt chestiuni importante pe care trebuie să le discutăm. În ceea ce privește soluția la conflict, cred că ar trebui elaborată aici, în țară. Și atunci această decizie ar trebui discutată cu cei care participă la formatul 5+2 (la care participă negociatorii din Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia, Ucraina, precum și Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, n.r.)”, a spus Maia Sandu.

Maia Sandu, despre o posibilă participare la summit-ul țărilor CSI

Pe de altă parte, Maia Sandu a evitat să dea un răspuns tranșant după ce a fost întrebată dacă ia în considerare să participe la summit-ul țărilor CSI. Evenimentul va avea loc la sfârșitul acestui an.

”Trebuie să decidem care format va fi cel mai bun pentru noi pentru a discuta toate problemele atât cu președintele Rusiei, cât și cu guvernul. Când se va forma noul guvern, vom începe aceste discuții și vom găsi cel mai bun format despre care să vorbim și vom începe să lucrăm la agenda bilaterală”, a spus Maia Sandu, care a menționat și relația bună dintre Republica Moldova și România.

Avertizări din partea Rusiei pentru Republica Moldova

Maia Sandu a făcut aceste declarații în contextul în care din partea Rusiei s-au făcut auzite unele amenințări referitoare la escaladarea conflictului din Transnistria, în urma succesului partidului pro-european PAS la alegerile ce au avut loc.

”Politica rusă faţă de Republica Moldova va depinde de puterea care a fost aleasă: dacă această putere se va îndepărta de Rusia atunci, desigur, vom acţiona în consecinţă. În special, vom consolida factorul transnistrean”, a spus Leonid Kalaşnikov, preşedintele Comisiei pentru problemele CSI (Comunitatea Statelor Independente), integrarea eurasiatică şi relaţiile cu compatrioţii; deputat din partea Partidului Liberal-Democrat al ultranaționalistului Vladimir Jirinovski.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...