EXCLUSIV

Mai puține opriri în transportul feroviar, InterRegio redevine InterCity. Președintele FSTFR: „Va fi una din măsurile care îndepărtează călătorii de calea ferată”

Gabriela del Pupo 10.10.2022, 15:55
Mai puține opriri în transportul feroviar, InterRegio redevine InterCity. Președintele FSTFR: „Va fi una din măsurile care îndepărtează călătorii de calea ferată”
Modernizarea infrastructurii feroviare din România a fost un deziderat al tuturor guvernărilor din ultimele decenii. Din păcate însă, blocajul nu a ținut de organizare, ci de achiziția de material rulant de ultimă generație. Ministerul Transporturilor vine cu o soluție care pare foarte eficace la prima vedere, însă este foarte probabil să nu ofere rezultatele scontate. Din toamna aceasta se revine la sistemul de oprire doar în stațiile mari. Impact.ro a stat de vorbă cu Rodrigo Maxim, președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR), care spune că în lipsa achizițiilor o transformare superficială nu este și eficientă.

„Există câteva vagoane și locomotive, pentru a se face câteva trenuri pe sistemul acesta”

Protestele organizate de CFR chiar și în plină pandemie nu au vizat doar problemele lucrătorilor din domeniul feroviar, ci și infrastructura deficitară. De la șinele neînlocuite de decenii până la materialul rulant, toate contribuie la reputația proastă a sistemului feroviar din România. Noua organizare de transformare a trenurilor InterRegio în trenuri InterCity nu va funcționa însă dacă acest lucru presupune folosirea materialului rulant vechi și care nu poate să ofere un plus de viteză. Ideea din spatele acestei decizii este că se va reduce timpul de călătorie pentru că nu vor fi atât de multe opriri, însă fără infrastructură diferența nu este semnificativă.
„Am organizat în 22 de luni 16 mitinguri de proteste, vine al 17-lea, asta solicităm noi, confort pentru călători. Să respecte ce au promis prin PNRR că vor crește traficul feroviar cu 25%, pentru asta le-am solicitat să modernizeze trenuri, să le facă apte pentru InterCity, vor veni trenuri noi, de la 1 ianuarie 2024. Nici noi ca organizație sindicală nu suntem de acord cu trenurile existente transformate în trenuri InterCity, ci achiziționarea de trenuri noi, locomotive, vagoane, astfel încât să se poată asigura și călătorilor din România condițiile din UE.
Dacă vor fi trenuri suplimentare, în plus, de peste 140 de km pe oră, da. Avem pe București-Constanța. UE a acordat o atenție deosebită, Arad-Constanța, București-Suceava-Vișan, și București- Calafat-Timișoara, aceste rute vor avea 160 de Km/h, dacă vor fi și trenuri noi cu viteză adecvată, ei preconizează că vor fi aici pe la 1 ianuarie 2024, dar dacă se vor face contracte publice pe 10 ani pentru operatorii care merg la bancă, vor putea achiziționa și operatorii români.”, spune Rodrogo Maxim.

Romanii ar putea scoate mai multi bani din buzunare pentru o calatorie cu trenul

„Dacă doar vor să le transforme din trenuri InterRegio în trenuri InterCity, atunci s-au grăbit”

România trebuie să ia decizii imediate în privința acestor contracte până la finele anului altfel poate pierde șansa de a păstra monopolul operatorilor români în piață cel puțin pentru 10 ani. O schimbare superficială nu este suficientă pentru a asigura un transport la standarde europene în ceea ce privește cursele lungi. De la comoditate până la viteză unele trenuri nu pot face față cu brio unei călătorii de 8-9 ore fără prea multe opriri.
„Există câteva vagoane și locomotive, pentru a se face câteva trenuri pe sistemul acesta, dar nu a se transforma cele care există. Există o nouă licitație pentru modernizare locomotive și vagoane, dacă se grăbesc să achiziționeze și să aibă astfel de trenuri în plus față de cele care există, putem să spunem că nu s-au grăbit, dacă totuși nu așteaptă să ajungă trenurile noi și doar vor să le transforme din trenuri InterRegio în trenuri InterCity, atunci aveți perfectă dreptate, s-au grăbit.
Va fi una din măsurile care îndepărtează călătorii de calea ferată. Anul acesta cerința a fost atât de mare, încât dacă ar fi avut locomotive și vagoane suficiente, CFR Călători ar fi fost pe profit. Din cauza aceasta nu sunt pe profit acum.
Un tren ca să fie profitabil trebuie să aibă peste 7 vagoane pline. Ar fi avut călători suficienți dacă ar fi putut satisface piața, ca atare noi solicităm contractele de servicii publice, dar acelea nu se pot face decât până la finalul lunii noiembrie. Scopul este ca și operatorii privați să își poată achiziționa și vagoane și locomotive, sau rame electrice astfel încât să avem rame suficiente.
Să avem confort pe calea ferată, numai așa se poate rezolva problema.”, mai spune Rodrigo Maxim.
Acesta a mai precizat că UE impune țărilor care nu au contracte de servicii publice, până pe 10 decembrie, să treacă la liberalizarea completă ceea ce va duce la anihilarea operatorilor români.

„Trenurile InterRegio vor avea mai puține opriri și se vor numi InterCity: merită?”

Asociația Pro-Infratructura atrage de asemenea atenția asupra pericolului din spatele unei astfel de decizii care nu este și dublată de investiții în domeniul tehnicii și materialului rulant. Câteva minute de oprire în fiecare stație nu vor face o diferență mare iar în cazul trenurilor care călătoreau către stațiunile montane ar putea să fie chiar un dezavantaj faptul că nu mai sunt atât de multe opriri.
„Trenurile InterRegio vor avea mai puține opriri și se vor numi InterCity: merită? În fiecare an în septembrie apar primele detalii cu mersul trenurilor din anul următor. Noutatea în acest an este că se reintroduc trenurile InterCity (IC), veste care a fost primită cu negativism în presă – biletul ar fi scump și viteza în continuare modestă.
Din păcate, reapariția trenurilor IC nu presupune introducerea unor garnituri noi (cu o singură excepție), ci mai degrabă transformarea unor trenuri de rang inferior în IC. Ele vor lega capitala țării de Constanța, Brașov, Suceava, Iași, Cluj-Napoca și Timișoara.
Realitatea obiectivă este că schimbarea mai mult îl încurcă pe călător în loc să îi ofere mai mult confort. Iată de ce.
  • 1. Din informațiile noastre, trenurile IC ar urma să oprească doar în reședințele de județ. În opinia noastră, este nevoie de puțină flexibilitate. Chiar dacă regula se aplică bine spre Constanța, Suceava și Iași, traseul incluzând mai multe reședințe, lucrurile nu stau la fel și în Ardeal. Trenul IC București-Cluj (circa 8 ore) ar trebui să oprească doar în Ploiești și Brașov. Localități importante precum Sinaia, Mediaș, Copșa Mică, Blaj, Aiud sau Câmpia Turzii vor fi văduvite de staționarea garniturilor IC și riscăm să circule mai mult goale. Acest IC are opriri și la Sighișoara și la Teiuș. Recomandăm ca regula să fie revizuită în așa fel încât operatorul de transport să aibă mai multă flexibilitate în alegerea opririlor, conform nevoilor călătorilor.
  • 2. A doua problemă este accesibilitatea cetățenilor la trenuri din perspectiva numărului acestora. Cerem ca garniturile IC să fie suplimentare, astfel încât să nu fie sacrificate și așa puținele trenuri pe care avem. De exemplu, IC către Timișoara este nou și va oferi mai mult confort. Ne îngrijorează însă situația pe ruta Brașov-Cluj unde, conform documentului, CFR Călători vrea să anuleze trenul IR de după masă (actual IR 1736 și 1738) și să introducă în locul lui IC 531 și 532. Transformarea în sine nu ar fi o problemă, însă din moment ce alt tren de lung parcurs nu va fi introdus în locul lui, mai multe localități riscă să rămână fără conexiune directă după-amiaza atât spre Cluj-Napoca cât și spre capitală. Solicităm mai multă transparență în crearea viitoarelor mersuri ale trenurilor. Suntem convinși că un dialog deschis între companiile de transport feroviar de călători și societatea civilă va fi benefic pentru toți cei implicați.”, transmite asociația Pro Infrastructura.
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...