Mai mulți români activează pe lângă gruparea de hackeri pro-ruși Killnet, conform informaţiilor SRI

Ana Anitoiu 03.05.2022, 21:14
Mai mulți români activează pe lângă gruparea de hackeri pro-ruși Killnet, conform informaţiilor SRI

Mai mulți români activează pe lângă gruparea de hackeri pro-ruși Killnet. Anunțul a fost făcut de Anton Rog, directorul Cyberint, ce are rolul de Centru Operaţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT) pentru Serviciul Român de Informaţii (SRI).

Ce fac mai mulți români pentru hackerii pro-ruși Killnet

Anton Rog a spus că românii le indică ținte hackerilor din gruparea Killnet sau fac comentarii pro Rusia și împotriva României, Guvernului țării, Europei, Alianței Atlanticului de Nord (NATO), precum și împotriva Ucrainei. Directorul Cyberint a precizat că nu crede că aceste persoane participă efectiv la atacurile cibernetice.

Directorul Cyberint a mai spus că Serviciul Român de Informații a contribuit la identificarea românului din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Ioan Feher, care opera în Killnet. Acesta a fost prins, marți, de polițiștii români și de cei britanici.

„SRI a contribuit cu informații la identificarea românului, poate și a altor români, o să vedem în perioada următoare, cu informații puse la dispoziția organelor de aplicare a legii din România. Acestea au avut și ele propriile lor informații, le-au coroborat, și împreună cu partenerul englez au făcut o descindere la domiciliul din Marea Britanie unde locuia românul.

Cetățeanul român stătea în spatele calculatorului, dar nu pentru a efectua atacurile, pentru că nu dispunea de asemenea cunoștințe, rolul lui era mai mult instigator, oferea informații despre ținte din România, și anume site-uri care să fie atacate de gruparea Killnet”, a explicat Anton Rog.

Mai multi romani activeaza pe langa gruparea de hackeri pro-rusi Killnet
Anton Rog a explicat de ce este Romania o tinta pentru Killnet. Foto: pexels.com

Motivul pentru care România este vizată de atacurile Killnet

Directorul Cyberint a mai spus că atacurile pe care le fac membrii grupării Killnet nu vizează doar România, ci și alte țări din Europa. El a explicat că și România este o țintă pentru acești hackeri pro-ruși, pentru că, la fel ca „toată partea civilizată și democratică a lumii”, țara este împotriva invaziei ruse și sprijină Ucraina în războiul declanșat pe 24 februarie de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

„Killnet afirmă că sunt o grupare de criminalitate cibernetică care nu au legătură cu guvernul Rusiei, trebuie să vedem dacă există sau nu și există o investigație. Cei mai mulți dintre ei sunt de origine rusă, dar sunt și alții care comunică între ei în limba engleză. Putem să tragem concluzia că unii nu sunt neapărat ruși. Sunt o grupare pro-rusă care apără interesele Rusiei.

Este treaba noastră să dovedim dacă această grupare este afiliată guvernului Rusiei. Afilierea înseamnă că este coordonată de unul sau mai multe servicii de informații din Rusia, sau este finanțată de guvernul rus”, a mai spus Anton Rog.

Directorul Cyberint a adăugat că interesul României este de a-i identifica pe membrii grupării de hackeri Killnet, cu nume, adresă și cod unic de identificare, astfel încât aceștia să fie judecați și eventual condamnați de țările în care au operat atacuri. Anton Rog a precizat că este convins că unii dintre ei se implică în acest sens din teribilism, fără să se gândească la consecințele penale pe care le-ar putea suporta.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...