Mai mulți oficiali ruși au cerut demiterea lui Vladimir Putin. Ce au pățit după aceea

Beatrice Dumitru 12.09.2022, 11:02
Mai mulți oficiali ruși au cerut demiterea lui Vladimir Putin. Ce au pățit după aceea

Mai mulți aleși locali din Rusia au cerut demiterea președintelui rus Vladimir Putin, la 200 de zile după declanșarea războiului din Ucraina. Kremlinul a încercat să înăbuşe orice critică la adresa invaziei sale în țara vecină, iar demersul oficialilor nu a rămas fără urmări.

De ce îl acuză oficialii ruși pe Vladimir Putin

Într-o manifestare rară de disidență, deputații locali din municipalitatea Smolninskoye, din zona Sankt-Petersburg, orașul natal al lui Vladimir Putin, au făcut apel la Duma Rusă să-l demită pe președinte, pentru ceea ce au numit „crime de înaltă trădare”, notează CNN.

Autorul apelului, Dmitri Paliuga, a scris un mesaj pe Twitter, susținând că Vladimir Putin este responsabil pentru decimarea tinerilor bărbați ruși apți, care ar fi fost mai de folos în câmpul muncii decât în armată, pentru recesiunea economică și exodul „creierelor” din Rusia, expansiunea NATO spre est, inclusiv aderarea Finlandei și Suediei, ceea ce înseamnă extinderea graniței alianței cu Rusia și efectul opus al „operațiunii militare speciale” din Ucraina.

Mai mulți oficiali ruși au cerut demiterea lui Vladimir Putin. Ce au pățit după aceea
Rusia a declanșat războiul din Ucraina pe 24 februarie.

Ce au pățit oficialii ruși

Paliuga și colegul său Nikita Yuferev au postat după aceea pe Twitter o somație emisă de poliția din Sankt Petersburg pentru „discreditarea instituției aflate la guvernare”. Ulterior, acesta a precizat că doi dintre cei patru consilieri chemați au fost eliberați de poliție, dar se așteaptă să fie amendați.

Nikita Iuferev a mai spus că, după ce solicitarea lor de demitere a lui Putin a devenit virală pe rețelele sociale ruse, consilierii au primit multe scrisori de susținere de la oameni care și-au oferit sprijinul, de la asistență juridică și la donații pentru a achita amenzile pe care le vor primi, probabil, politicienii.

Kremlinul a încercat să înăbuşe orice critică la adresa invaziei sale în Ucraina. După ce a lansat o invazie la scară largă în Ucraina, la sfârșitul lunii februarie, guvernul rus a acționat rapid pentru a limita presa liberă din Rusia și a introdus o nouă lege care a impus sancțiuni penale severe pentru răspândirea de informații „false”.

Potrivit OVD-Info, un grup independent care urmărește arestările din Rusia, 16.437 de persoane au fost închise sau reținute pentru activism împotriva războiului în Rusia de la începutul invaziei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...