MAI anunță ridicarea restricțiilor. Ce obligații au românii după încetarea stării de alertă

Ana Anitoiu 08.03.2022, 16:04
MAI anunță ridicarea restricțiilor. Ce obligații au românii după încetarea stării de alertă

Ministerul de Interne (MAI) a anunțat, marți, ridicarea restricțiilor ce au fost impuse în contextul pandemiei de coronavirus, începând de la miezul nopții. Nu va mai fi obligatorie nici purtatea măștilor de protecție în spațiile publice. Însă, românii vor mai avea unele obligații după încetarea stării de alertă.

MAI, despre restricțiile ce se ridică în România

Ministerul Afacerilor Interne a explicat că începând de la ora 00:00, vor înceta toate restricțiile de până acum, inclusiv restrângerea sau interzicerea unor activităţi aşa cum erau prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 171 din 3 februarie 2022, ce își încheie aplicabilitatea.

„Spre exemplu: obligativitatea purtării măşti de protecţie în spaţiile publice, restrângerea sau interzicerea organizării şi desfăşurării de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, restrângerea sau interzicerea circulaţiei persoanelor şi vehiculelor în locurile şi, după caz, în intervalele orare stabilite, organizarea muncii la domiciliu etc.”, a precizat ministerul.

De asemenea, se vor ridica măsurile referitoare la angrenarea poliţiei locale în cadrul activităţilor realizate de către unităţile de poliţie, precum şi la subordonarea operaţională a serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă şi a serviciilor de ambulanţă.

MAI anunta ridicarea restrictiilor. Ce obligatii mai au romanii
Purtarea mastilor de protectie, recomandata, dar nu obligatorie. Foto: pexels.com

În plus, vor fi redeschise punctele de trecere a frontierei ce au fost închise total sau parțial pe durata stării de alertă. Este vorba despre: Carei, din judeţul Satu Mare, la granița cu Ungaria; și Lipniţa, Dobromir din judeţul Constanţa, la granița cu Bulgaria.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat la rândul lui, marți, că nu se vor mai cere certificatele electronice Covid-19 la intrarea în țară și nici completarea Formularului digital de intrare în România (PLF).

Ce obligații au românii după încetarea stării de alertă

Pe de altă parte, potrivit ministrului Sănătății, încetarea obligațiilor ce existau prin lege, în starea de alertă, n-ar trebui să însemne inexistența unor obligații autoimpuse de fiecare cetățean în parte. Alexandru Rafila a precizat că prudența trebuie să reprezinte o prioritate în următoarea perioadă.

Prin urmare, deși nu se va mai sancționa lipsa ei, masca de protecție ar trebui să fie purtată în spații aglomerate precum mijloacele de transport în comun, la fel cum ar trebui să fie respectate regulile de igienă și să se folosească dezinfectanți.

În plus, cei care au simptome ale infecției cu noul coronavirus trebuie în continuare să se testeze și să se izoleze, la fel ca și cei care au alte boli transmisibile, precum gripa, potrivit ministrului Sănătății.

Totodată, documentele precum cartea de identitate și permisul de conducere a căror valabilitate a fost prelungită pe perioada stării de alertă vor expira după o perioadă 90 de zile de la încetarea stării de alertă.

Astfel, MAI a transmis că structurile responsabile vor informa cetăţenii cu privire la modalitatea eliberării acestora în așa fel încât să fie evitată aglomeraţia la ghişee.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...