Editorial Alin Buzărin

Magnolia lui Yeti și Everestul tâmpeniei

Alin Buzărin 29.10.2021, 18:43

Iată cum ni se smulg banii din buzunare, profitându-se de naivitatea noastră, dezvoltată pe fond de crasă lipsă de cultură!

Magnolia lui Yeti și Everestul tâmpeniei

Ar fi trebuit să atac alte subiecte, sunt destule, președintele se plimbă pe la Piramide îmbrăcat în alb, ca un brancardier care și-a uitat targa acasă, Covid-ul continuă să facă ravagii, prețurile cresc, Guvern tot n-avem, iar eu bat câmpii despre un banal odoixant cu etichetă fistichie și mesaj care te face să te freci la ochi.

Rușine să-mi fie!, dar subiectul poate că e la fel de ”adânc” precum toate celelalte.

Alin Buzarin
Alin Buzarin

Un banal odorizant

Smulgem de pe rafturile prăvăliilor ce ne vine la îndemână și abia acasă, când le scoatem din sacoșă, observăm ce enormități am cumpărat. De fapt, n-am cumpărat enormități, ci banalități, pentru că nimic nu e mai banal decât un odorizant de interior. Doar că eticheta transformă produsul într-unul agresiv din punct de vedere cultural, de fapt, subclcultural.

Lecția de sanscrită

Așadar, VANILIE ȘI MAGNOLIE DIN HIMALAYA. La început nu ți-e clar dacă amândouă, și vanilia, și magnolia, sunt din Himalaya. Dar, conform frazării, măcar magnolia sigur este. Cum naiba or crește magnolii în Himalaya, că acolo e frig, altitudine la care nici iarba nu se mai ivește dintre pietroaie și dintre zăpezi veșnice?!

Dar ce nu e posibil în lumea de az? Poate c-a adus-o Yeti mai de la șes, că se plimbă mult, drăguțul de el. Dacă te documentezi ce înseamnă Himalaya în sanscrită, afli că ”Hima” înseamnă zăpadă, iar ”laya”, loc sau locuință. Carevasezică, locuința din zăpadă… Probabil că are calorifere sau sobe înăuntru și, la dogoarea lor, șerpașii nepalezi, de plictiseală, s-or fi apucat să cultive magnolii….

La dicționar adunarea!

Ca să n-ai impresia că te-ai prostit, cauți dicționarul botanic on-line. La magnolie scrie că e o plantă delicată, din familia magnoliaceelor, care crește în condiții de climă blândă. Printre stâncile colțuroase de-acolo, din Himalaya, printre vânturi aspre și temperaturi care rar saltă peste minus 30 de grade, numai de magnolii nu e loc.

Da, poate mai spre poale să fie ceva mai călduț, însă sub 3-4000 de metri altitudine nu prea mai vorbim de Himalaya, ci de altceva. Apoi, în acel dicionar am numărat înșirate peste 270 de tipuri de magnolii, fiecare cu deumirea științifică explicit enunțată, dar nici picior de magonlie de Himalaya!

Piscurile prostiei

De sarea de Himalaya auzisem, de magnolia de Himalaya nu. Și probabil că ea există așa cum există și ursul polar de Ciorogârla, pasărea colibri de Coțofârloaia sau cameleonul de Văscăuți. Ideea e că ni se etalează, frumos ambalate, tot felul de tâmpenii, care să sune cât mai pompos, mai atractiv, mai comercial. Nimeni nu se mai gândește că unele dintre denumiri ne jignesc inteligența, ne anulează cultura și, pur și simplu, ne iau la mișto. Însă la nivelul cultural al consumatorului român, nu trebuie să faci eforturi prea mari să-i bagi pe gât orice, pentru că fraierul cumpără, iar comerciantul pune ban pe ban. Pe la școală nu mai trece nimeni, că n-are niciun rost.

Poveștile cu piscul Chomolugma, cu Sir Edmund Hillary și cu tot ce înseamnă Acoperișul Lumii par niște glumițe rostite la cules de magnolii printre zăpezi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Alin Buzărin
Editorialist, un gazetar cu o vastă experianță în presa din România, Alin Buzărin semnează de două ori pe săptămână opinii și editoriale pentru Impact.ro. Cel mai probabil îl...