Beșu era delegat la CAB când a primit dosarul Revoluției, transmis de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) care a stabilit că nu e competentă să-l judece.
După ce Beșu a dat „undă verde” pentru judecarea cauzei în Cameră preliminară, acesta nu a mai fost dorit la CAB. Astfel, se va întoarce la Tribunalul București unde este titular de post.
Dosarul Revoluției din decembrie 1989 a fost preluat de Beșu pe 1 martie 2023. Pe 25 octombrie, judecătorul a decis că dosarul poate să înceapă, după ce a verificat legalitatea administrării probelor în timpul urmăririi penale. „Dispune începerea judecății în cauza privind pe inculpații Iliescu Ion, Voiculescu Voican Gelu și generalul (rtr.) Rus Iosif”, se arată în minuta instanței. Inculpații aveau 3 zile la dispoziție să conteste măsura la instanța supremă.
Potrivit legii, dacă instanța supremă menține decizia judecătorului de Cameră preliminară de la CAB, Beșu ar fi trebuit să judece dosarul Revoluției în continuare.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Potrivit aktual24.ro, actualul judecător Beșu a fost ofițer în cadrul Direcției Generale de Informații și Protecție Internă a MAI, cunoscută ca „Doi și-un sfert”. El a lucrat în Ministerul de Interne, fiind ofițer la DGIPI București între 2006-2011. A început cariera de magistrat ca judecător la Judecătoria Fetești în 2011.
Nefiind aprobat transferul lui Beșu, cazul va ajunge la un alt judecător care va continua judecata.
Instanța Supremă a decis în februarie să trimită dosarul Revoluției către Curtea de Apel București, pe motiv că ar fi de competența acesteia pentru că în acea perioadă Ion Iliescu nu era președinte al României.
Parchetul General a anunțat în 3 august 2022 – la aproape 33 de ani de la Revoluție – că a retrimis instanței dosarul Revoluției, în care sunt urmăriți penal pentru infracțiuni contra umanității fostul președinte Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu și generalul Iosif Rus, fost șef al Aviației Militare.
Dosarul Revoluției fusese trimis în instanță de procurorii militari în luna aprilie 2019, în proces fiind citate peste 5.000 de părţi civile. Procesul a fost blocat mai mult de un an, pentru discutarea unor cereri și excepții ridicate de părţile din dosar.
În mai 2021, însă, dosarul Revoluției a fost retrimis Parchetului de către instanța supremă, pentru mai multe probleme din rechizitoriu, iar Parchetul General anunța în august 2022 că au fost „înlăturate neregularitățile” constatate de Înalta Curte de Casație și Justiție și s-a dispus trimiterea în judecată.