Lupte grele în PSD pentru desemnarea prezidențiabilului: de ce s-au retras Teodorovici și Fifor și ce urmează

Ciprian Ioana 22.07.2019, 14:06
Lupte grele în PSD pentru desemnarea prezidențiabilului: de ce s-au retras Teodorovici și Fifor și ce urmează

PSD a intrat pe ultima sută de metri cu alegerea candidatului pentru prezidențialele din noiembrie. Eugen Teodorovici și Mihai Fifor au decis să se retragă din cursă, chiar înainte de ședința Comitetului Executiv de marți, 23 iulie, în care se va discuta despre prezidențiabilul social-democraților.

Se dau lupte grele în PSD pentru desemnarea candidatului social-democraților la prezidențiale. O decizie ar urma să se ia marți, 23 iulie, în cadrul unei ședințe CEx a PSD.

Urmează apoi un Congres extraordinar al partidului, pe 3 august, în care va fi validat candidatul PSD la prezidențiale.

Numai că lucrurile nu sunt chiar atât de simple. În cursa internă s-au înscris, între alții, Eugen Teodorovici și Mihai Fifor. Ambii au decis să renunța la candidatură, lăsându-i și mai multe șanse Vioricăi Dăncilă.

În cursă au mai rămas, așadar, Viorica Dăncilă, Șerban Nicolae și Liviu Pleșoianu. Dar nu trebuie uitată Gabriela Firea, care, de asemenea, a spus că va candida și care e, de fapt, ca un ghimpe în coasta liderului PSD în acest moment.

Cine va fi prezidențiabilul PSD: Dăncilă sau Firea?

PSD cine e candidatul la prezidentiale

Ce se știe până în acest moment e faptul că PSD va avea candidat propriu la prezidențiale. Așa s-a decis recent într-o ședință CEx, iar lucrurile se țes în jurul acestei decizii.

Dar nu sunt excluse negocierile cu alte partide pentru susținerea candidatului PSD. Luni, președintele Pro România, Victor Ponta, a confirmat faptul că a avut discuții informale atât cu Viorica Dăncilă, cât și cu Tăriceanu.

Dar Pro România nu a luat nicio decizie.

Lucrurile sunt, de fapt, complicate din cauza intrării în scenă a Gabrielei Firea, care a anunțat că vrea să candideze. De aici iau naștere mai multe scenarii. Fie Viorica Dăncilă cedează și o lasă pe Gabriela Firea să candideze din parte PSD, eventual și cu susținerea Pro România și ALDE, fie caută să o scoată în afara jocului.

În cea de-a doua situație, Gabriela Firea ar putea candida ca independentă și, din nou, are șanse să obțină susținerea Pro România și ALDE. În această situație, PSD ar urma să defileze singur, cu Viorica Dăncilă candidat la președinție.

Până marți, 23 iulie, data la care are loc ședința CEx a partidului în care se va alege prezidențiabilul, se dau lupte și negocieri dure. Viorica Dăncilă și Gabriela Firea par adversare în competiția internă în prezent, dar lucrurile se pot schimba oricând.

În tabăra opoziției, lucrurile sunt mai clare. PNL îl susține pe Klaus Iohannis pentru al doilea mandat de președinte, în vreme ce Alianța USR-Plus merge pe mâna lui Dan Barna, urmând ca Dacian Cioloș să fie susținut drept potențial premier.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe