Luna în care se face regularizarea la energie. Toți românii trebuie să își treacă data în calendar

Ana Anitoiu 11.11.2022, 21:30
Luna în care se face regularizarea la energie. Toți românii trebuie să își treacă data în calendar

Secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, a explicat care este luna în care se face regularizarea la energie și când vor fi nevoiți românii să plătească cea mai mare factură la curent. Toți românii trebuie să își treacă data în calendar.

În ce lună se face regularizarea la energie

Până la finalul acestui an, românii vor avea de plătit facturi la tarifele practicate de furnizori. Abia în luna februarie a anului următor, se va face regularizarea, iar consumatorii îşi vor lua înapoi banii plătiţi în plus.

„Vom rămâne raportat la consumul mediu anual al anului 2021, care pentru consumatorul casnic nu poate să fie un an rău. Pentru că a fost anul de pandemie în care, din păcate, cea mai mare parte dintre români a stat mult timp acasă.

La nivelul consumului efectiv și ca oamenii să nu plătească mai multă energie și un preț mai mare decât cel pe care îl au realizat, în luna februarie a anului următor se va face regularizarea pentru anul și încadrarea în consumul efectiv realizat”, a explicat Marian Neacșu.

Afacerea cu care au dat lovitura doi frati din Bihor
Regularizarea la energie, in februarie

Plata facturilor la energia electrică, din martie

După aceea, începând din luna martie a anului următor, românii vor trebui să achite atât cât consumă pe facturile la energie electrică. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat care este motivul pentru care a fost ales un preț de 1,3 lei/ kWh.

„Trebuie să știți că 1,3 lei, pentru consumatorii mari de înaltă tensiune, este echivalent cu un preț al energiei electrice active suficient de mare, aproape de 900 de lei. 1,3 lei pentru consumatorii casnici care sunt în joasă tensiune este echivalent cu un preț al energiei electrice active undeva sub 400 de lei.

Deci contează foarte mult. Este vorba despre simulări și încadrări în întreaga anvelopă a acestui mecanism de achiziții”, a spus Virgil Popescu.

Motivele pentru care nu se aplică prețul de 1,3 lei imediat

Marian Neacșu a explicat care sunt motivele pentru care Guvernul nu a venit de acum cu preţul de 1,3 lei pentru toţi românii care consumă energie electrică de peste 255 kWh pe lună, impunându-se mai întâi modificarea unei ordonanțe de urgență în Parlament.

„Am evitat acest lucru din două considerente. Primul pentru că am vrut ca în această ordonanţă să reglementăm strict mecanismul de funcţionare al pieţei pentru anul următor sau pentru perioada de aplicabilitate a ordonanţei şi nu am vrut să complicăm.

Al doilea aspect este că legea de adoptare a ordonanţei vom cuprinde toate categoriile de preţuri. În OUG 119 sunt reglementate compensările pentru toate categoriile de consumatori casnici şi necasnici. E foarte clar că acolo era locul pentru încă un preţ care să fie reglementat”, a explicat secretarul general al Guvernului.

Oficialul a adăugat că în cursul acestei săptămâni, decidenţii politici au convenit că săptămâna viitoare va avea loc o discuţie asupra prevederilor din OUG 119 care este în Parlament, urmând ca în săptămâna cealaltă să fie adoptată ordonanța.

Marian Neacşu a mai spus că facturile eronate la energia electrică din ultima perioadă au apărut ca urmare a faptului că operatorii şi-au actualizat cu întârziere sistemele informatice.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...