Lună de grație pentru Ungaria. Trebuie să-și rezolve problemele legate de statul de drept, ce riscă din partea Comisiei Europene

Ana Anitoiu 22.07.2022, 19:22
Lună de grație pentru Ungaria. Trebuie să-și rezolve problemele legate de statul de drept, ce riscă din partea Comisiei Europene

Ungaria a primit o lună de grație din partea Comisiei Europene. În această perioadă, țara lui Viktor Orban trebuie să-și rezolve problemele legate de statul de drept. Altfel, executivul Uniunii Europene va face o solicitare către guvernele statelor membre ale blocului comunitar.

De ce a primit Ungaria o lună de grație de la Comisia Europeană

Motivul acordării acestui termen limită este acela că la nivelul executivului Uniunii Europene există îngrijorări cu privire la siguranța banilor UE în Ungaria, din cauza corupției.

Concret, corupția la care se referă Comisia Europeană poate lua forma unor licitații pentru proiecte finanțate de UE la care participă un singur ofertant, de obicei legat de partidul de guvernământ.

În plus, Comisia Europeană are îngrijorări cu privire la independența sistemului judiciar, precum și a presei și a organizațiilor neguvernamentale din Ungaria, căreia i-a oferit o lună de grație pentru a-și rezolva problemele referitoare la statul de drept.

Anterior, premierul ungar Viktor Orban a respins preocupările UE și SUA cu privire la corupția din Ungaria, dar înalți oficiali maghiari au declarat în ultimele săptămâni că Budapesta este dispusă să colaboreze cu Comisia Europeană pentru a rezolva problemele.

Luna de gratie pentru Ungaria
Premierul ungar, Viktor Orban

Ce au transmis oficialii Ungariei

Pe de altă parte, în acest context, oficialii Ungariei au transmis, săptămâna aceasta, că se oferă să reducă numărul de licitații publice la care participă un singur ofertant la 15% din total.

De asemenea, Ungaria s-a oferit să permită instanțelor să ordone procurorilor să urmărească cauzele, chiar dacă procurorii au hotărât să nu o facă, precum și să transforme procesul de legiferare din Ungaria într-unul mai transparent și mai incluziv.

Ce riscă Ungaria din partea Comisiei Europene

În cazul în care în luna de grație Ungaria nu va răspunde preocupărilor referitoare la statul de drept, Comisia Europeană le va cere guvernelor Uniunii Europene să suspende o parte din fondurile pe care țara ar trebui să le primească în cadrul bugetului 2021 – 2027 al blocului comunitar.

Comisia Europeană a lansat „mecanismul de condiționalitate” împotriva Ungariei în aprilie, în contextul preocupărilor pe care le are în privința banilor din bugetul blocului comunitar. În cele din urmă, s-ar putea ajunge la suspendarea celor 21 de miliarde de euro pentru Ungaria din bugetul Uniunii Europene.

Fondurile afectate sunt cunoscute drept „fonduri de coeziune”, pe care țările din Uniunea Europeană care sunt mai sărace decât media blocului comunitar le primesc pentru obiective precum: dezvoltarea infrastructurii cum ar fi drumurile și podurile, a  stațiilor de tratare a apei sau a transportului.

Pe de altă parte, un înalt oficial al Uniunii Europene a declarat, sub protecția anonimatului, că propunerea Comisie Europenei către guvernele UE nu va viza, cel mai probabil, toate fondurile de coeziune pentru Ungaria. Motivul este acela că trebuie să se păstreze proporționalitatea cu amploarea problemei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...