A reizbucnit războiul. Armenia și Azerbaidjanul se acuză reciproc pentru deschiderea focului

Mihnea Tălău 23.09.2022, 11:54
A reizbucnit războiul. Armenia și Azerbaidjanul se acuză reciproc pentru deschiderea focului

Armenia și Azerbaidjanul s-au acuzat reciproc că au deschis focul în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, încălcând un acord fragil de încetare a focului care a pus capăt săptămâna trecută celor mai grave lupte, din ultima perioadă, între cele două țări ex-sovietice.

În două zile de confruntări au fost uciși 200 de soldați

În declarații emise vineri dimineață de ambele ministere ale apărării, Baku și Erevan au acuzat fiecare cealaltă parte că a tras prima în confruntările reînnoite de-a lungul graniței lor comune.

În urma a două zile de confruntări care au ucis aproape 200 de soldați la începutul săptămânii trecute, cele două părți au convenit o încetare a focului, mediată de Rusia, pentru a pune capăt ostilităților, deși situația la graniță a rămas tensionată, transmite Reuters.

„La 23 septembrie, la ora 07:40 (03:40 GMT), unități ale forțelor armate azere au încălcat din nou regimul de încetare a focului, trăgând din diferite poziții împotriva pozițiilor de luptă armenești situate în zona de est a frontierei armeano-azere.

Focul inamicului a fost suprimat prin acțiuni de ripostă”, a declarat vineri Ministerul Apărării din Armenia într-o postare pe Facebook.

La scurt timp după declarația armeană, Ministerul Apărării din Azerbaidjan a emis un răspuns, afirmând că Armenia a fost cea care a deschis prima focul.

Cu Rusia aflata in razboi, Azerbaidjan ataca Nagorno-Karabah. UE cere „incetarea ostilitatilor”

Baku a declarat că forțele armate ale Armeniei au deschis focul asupra a trei zone diferite de la granița comună, „bombardând intermitent pozițiile forțelor armate azere cu arme de calibru mic mixte” pe o perioadă de nouă ore începând cu ora 2345 (1945 GMT) în noaptea de joi spre vineri.

Într-o declarație publicată pe aplicația de mesagerie Telegram, Ministerul Apărării din Azerbaidjan a declarat, de asemenea, că a luat „măsuri de retorsiune adecvate”.

Cele două țări își dispută regiunea Nagorno-Karabah

Luptele dintre cele două părți au izbucnit la începutul acestei luni în confruntări care s-au soldat cu aproape 200 de soldați morți – cea mai sângeroasă confruntare de la războiul de șase săptămâni dintre cele două foste țări sovietice din 2020.

Luptele sunt legate de ostilitățile vechi de zeci de ani pentru controlul regiunii Nagorno-Karabah, recunoscută la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului, dar până în 2020 controlată în mare parte de populația majoritară de etnie armeană.

Armenia a declarat că Azerbaidjanul i-a atacat teritoriul și a capturat așezări în interiorul granițelor sale, dincolo de regiunea disputată Nagorno-Karabah. Azerbaidjanul a declarat că a răspuns la „provocările” din partea Armeniei.

Rusia este un aliat militar al Armeniei, deși încearcă, de asemenea, să mențină relații de prietenie cu Azerbaidjanul și a rezistat solicitărilor Erevanului de a declanșa o clauză de autoapărare reciprocă. Baku este sprijinit militar, financiar și politic de Turcia.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...