Regele Spaniei și-a făcut publică averea. Are mai puțini bani decât Cătălin Drulă de la USR

Andra Daoud 26.04.2022, 20:59
Regele Spaniei și-a făcut publică averea. Are mai puțini bani decât Cătălin Drulă de la USR

Palatul regal al Spaniei a făcut publică averea Regelui Felipe al VI-lea. Cel care a renunțat la moștenirea tatălui său, Juan Carlos, are în conturi mai puțini bani decât fostul ministru român al Transporturilor, Cătălin Drulă. Guvernul de la Madrid a decis să facă publică averea regelui în contextul în care la Madrid se pregătesc noi măsuri menite să asigure transparența casei regale.

Ce avere are Regele Spaniei

Felipe al VI-lea, Regele Spaniei, deține o avere de 2,6 milioane de euro, după cum a transmis luni palatul regal. Acțiunile fostului rege, Juan Carlos, au afectat serios imaginea monarhiei spaniole și l-au determinat pe Felipe să renunțe la renta sa anuală, precum și la moștenire.

Felipe al VI-lea a devenit rege în 2014, după ce Regele Juan Carlos a fost forțat să abdice. Viața fastuoasă, presărată cu scandaluri și afaceri controversate a umbrit activitatea monarhului care a condus Spania în perioada de tranziție de după moartea dictatorului Francisco Franco.

Juan Carlos a fost bănuit că și-a concentrat o mare parte din avere în străinătate, mai ales în state din zona Golfului. Chiar dacă anchetele care l-au vizat în Spania s-au încheiat, Juan Carlos a decis să rămână la Abu Dhabi. La finalul anului trecut, justiția din Elveția a clasat ancheta privind averea fostului suveran din această țară.

Palatul regal spaniol a ținut să transmită, la începutul acestei săptămâni, că Regele Felipe al VI-lea a ales „calea modernizării regatului, pentru a arăta că este demn de respectul și încrederea cetățenilor”. Cea mai mare parte a averii monarhului, aproximativ 2,3 milioane de euro, este concentrată în conturi de economii și provine din veniturile sale din ultimii 25 de ani. Restul de bani provin din opere de artă și bijuterii.

Regele Spaniei și-a făcut publică averea. Are mai puțini bani decât Cătălin Drulă de la USR
Regele Spaniei, Felipe al VI-lea, și Regina Letizia

Regele Spaniei are mai puțini bani decât Cătălin Drulă de la USR

Averea monarhului Spaniei este considerabil mai mică decât a unor oameni de afaceri sau politicieni români. Cătălin Drulă, de exemplu, care a ocupat funcția de ministru al Transporturilor în Guvernul Cîțu, și-a multiplicat veniturile de peste 100 de ori în cele 8 luni în care s-a aflat la conducerea ministerului.

În momentul în care a preluat mandatul de ministru, potrivit declarației sale de avere, Cătălin Drulă deținea un teren în comuna Mogoșoaia, un autoturism marca BMW, precum și suma de 150.000 de euro, în mai multe conturi și depozite bancare. În ceea ce privește investițiile, valoarea acțiunilor lui Drulă era de puțin peste 20.000 de euro în anul 2020.

După cele 8 luni în care a condus Ministerul Transporturilor, averea lui Cătălin Drulă a crescut considerabil. Astfel că, potrivit declarației de avere de la finalul anului trecut, acesta avea în conturi 163.000 de lei, 600.000 de dolari și 710.000 de euro. La capitolul investiții, demnitarul declara, la finalul anului 2021, investiții în valoare de 2.550.000 de dolari, față de puțin peste 20.000, cât avea cu un an în urmă.

Politicianul a explicat că multiplicarea averii se datorează faptului că a a vândut o parte dintre acțiunile pe care le deține la start-up-ul său, după ce valoarea acestora a crescut considerabil.

Urmăriți Impact.ro și pe