Ludovic Orban îl acuză pe Klaus Iohannis că a intervenit în alegerile parlamentare: „Ciucă a fost în postura de Agamiță Dandanache”

Ana Anitoiu 25.05.2022, 14:47
Ludovic Orban îl acuză pe Klaus Iohannis că a intervenit în alegerile parlamentare: „Ciucă a fost în postura de Agamiță Dandanache”

Ludovic Orban l-a acuzat pe Klaus Iohannis că a intervenit în alegerile parlamentare din anul 2020. Fostul lider al PNL a spus că prim-ministrul Nicolae Ciucă a fost „în postura de Agamiță Dandanache”, după ce președintele țării i-a cerut să-l pună pe generalul în rezervă pe lista partidului.

Ludovic Orban, despre Klaus Iohannis

Întrebat cum a fost convins Nicolae Ciucă să îl pună pe lista PNL pentru un loc de senator în Dolj, fostul lider al Partidului Național Liberal a spus că nu actualul prim-ministru a cerut acest lucru, ci președintele Klaus Iohannis. Șeful statului a intervenit personal și în privința lui Cătălin Predoiu.

„Nu m-a convins Nicolae Ciucă, m-a convins domnul Iohannis. Domnul Iohannis a intervenit doar pentru două persoane să fie prezente pe listă: Nicolae Ciucă și Cătălin Predoiu. Au fost cele două persoane pentru care Iohannis a intervenit personal, la mine, solicitându-mi să fie pe listă”, a spus Ludovic Orban.

Ludovic Orban il acuza pe Klaus Iohannis ca a intervenit in alegerile parlamentare
Ludovic Orban. Inquam Photos/ George Calin

Ludovic Orban, despre Nicolae Ciucă

Fostul lider al PNL a adăugat că atunci când i-a propus lui Nicolae Ciucă să fie candidat, actualul premier a refuzat categoric, spunând că nu vrea să intre în politică, ci că a venit ca tehnocrat. Ludovic Orban a mai povestit că i-a spus actualului prim-ministru să vorbească cu președintele Klaus Iohannis, pentru că el i-a făcut această sugestie. Astfel, în cele din urmă, generalul în rezervă a acceptat.

De asemenea, Ludovic Orban a spus că dacă nu ar fi intervenit președintele Klaus Iohannis, nu l-ar fi pus pe listă pe Nicolae Ciucă, iar pe Cătălin Predoiu l-ar fi trecut doar în cazul în care acesta ar fi fost susținut de organizația de partid.

„Este un obicei al conducerilor centrale ale partidelor să pună Agamiță Dandanache pe listele filialelor. Și eu m-am angajat în fața Congresului (PNL, n.r.) să nu mai pun niciun Agamiță Dandanache pe liste (…).

A trebuit să îmi încalc această înțelegere, pentru că Ciucă a fost în postura de Agamiță Dandanache. (…) A trebuit să uzez de susținerea lui Klaus Iohannis în fața organizației Dolj, care până la urmă l-a primit pe Ciucă candidat la Senat”, a adăugat fostul lider al PNL.

Ludovic Orban și-a dat oficial demisia din Partidul Național Liberal la data de 23 noiembrie 2021, după ce a pierdut alegerile pentru un nou mandat la conducerea PNL. De atunci, politicianul a lansat atacuri dure la adresa președintelui Klaus Iohannis.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...