Klaus Iohannis: Vom continua să reacţionăm unitar, curajos şi hotărât în cadrul NATO

Ana Anitoiu 19.05.2022, 16:29
Klaus Iohannis: Vom continua să reacţionăm unitar, curajos şi hotărât în cadrul NATO

Președintele Klaus Iohannis a spus, joi, că România și aliații vor continua să reacționeze unitar, curajos și hotărât în cadrul NATO, în contextul actual, determinat de războiul declanșat de liderul rus Vladimir Putin în Ucraina. Șeful statului a precizat că statele din Alianța Atlanticului de Nord vor duce mai departe eforturile comune de consolidare a apărării în regiunea Mării Negre.

Klaus Iohannis, despre planurile NATO

Cu ocazia vizitei premierului portughez Antonio Costa în România, Klaus Iohannis a declarat că prezența acestuia în țară demonstrează hotărârea şi operativitatea ce definesc NATO. Șeful statului a precizat că războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei a adus aliații în fața unei noi realități strategice.

„Am reacţionat şi vom continua să reacţionăm unitar, curajos şi hotărât în cadrul NATO, prin întărirea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul estic, în special în regiunea Mării Negre.

Deciziile şi acţiunile noastre comune în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, inclusiv prezenţa dumneavoastră aici, dovedesc hotărârea şi operativitatea care definesc NATO şi pe noi, ca aliaţi.

În anul 2014, după anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă, am început împreună procesul amplu de adaptare a Alianţei la un mediu de securitate volatil şi impredictibil”, a spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: Vom continua sa reactionam unitar, curajos si hotarat in cadrul NATO
Klaus Iohannis. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Klaus Iohannis: Realitatea actuală, mult mai brutală decât cea din 2014

Președintele a mai spus că, în contextul anexării Peninsulei Crimeea de către Rusia, s-au pus bazele pentru o prezență semnificativă a NATO pe flancul estic, terestru, aerian şi maritim. În plus, au fost înfiinţate şi operaţionalizate pe teritoriul țării o serie de structuri, inclusiv Brigada Multinaţională Sud-Est de la Craiova, căreia i s-au alăturat militarii portughezi.

„Realitatea actuală, mult mai brutală decât cea din anul 2014, ne determină să mergem mai departe în eforturile noastre comune de consolidare a apărării NATO în regiunea Mării Negre”, a spus Klaus Iohannis.

De asemenea, Klaus Iohannis a spus că este convins că la Summitul NATO de la Madrid din luna iunie se vor lua decizii referitoare la noi acțiuni ale aliaților. Șeful statului a adăugat că vor fi asumate noi angajamente pentru resetarea posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul estic pe termen mediu şi lung, în beneficiul securităţii globale.

Klaus Iohannis i-a mulțumit prim-ministrului portughez pentru prezența militarilor din țara sa în România. Șeful statului a spus că românii apreciază solidaritatea de care dă dovadă această țară prin angajamentul de a se alătura militarilor români și celorlalți aliați din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est.

Președintele a adăugat că în acest fel este consolidată securitatea regiunii Mării Negre și a spațiului euroatlantic. Klaus Iohannis a menționat că România și Portugalia se coordonează cu succes și pentru consolidarea apărării şi pe Flancul sudic.

Președintele Klaus Iohannis, prim-ministrul Nicolae Ciucă și premierul portughez Antonio Costa au vizitat, joi, Batalionul 1 Instrucție Caracal.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...