Ludovic Orban a fost chemat în fața Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în calitate de martor. Fostul prim-ministru este audiat, miercuri, pentru un dosar din pandemie.
Mai exact, Ludovic Orban a fost chemat la DNA în calitate de martor în dosarul achizițiilor neconforme de către compania Romarm în pandemia de coronavirus, pe vremea când politicianul era prim-ministru.
Cel mai probabil, procurorii DNA vor să afle cum a fost implicat Ludovic Orban în acest dosar și ce știa despre aceste achiziții.
Prejudiciul în acest dosar este de două milioane de euro. La acea vreme, se vorbea despre trafic de influenţă și despre achiziţia unor utilaje ce nu ar fi fost conforme.
Directorului Romarm, Gabriel Ţuţu, i-a fost dată recent interdicţia de a lua legătura cu Ludovic Orban, tocmai pentru că fostul premier are calitatea de martor în acest dosar.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Victor Pițurcă a fost reținut în același dosar, în urmă cu ceva timp. Ulterior, procurorii l-au pus sub control judiciar. Totodată, fiul lui şi directorul Romarm au fost şi reţinuţi în acest dosar, până când judecătorii au schimbat această măsură.
În acest dosar, au mai fost audiaţi şi menţionaţi fostul ministru al Economiei la vremea respectivă, Virgil Popescu, actual ministru al Energiei, dar şi un alt fost ministru al Economiei, Claudiu Năsui.
Concret, pe fondul pandemiei de coronavirus, Gabriel Țuțu ar fi încheiat, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021,două contracte de achiziție publică în condiții dezavantajoase pentru compania de stat, cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de Victor Pițurcă. Contractele vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție.
Prin demersurile lui Gabriel Țuțu, Romarm ar fi fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, adică 1.729.516 milioane de euro, reprezentând contravaloarea utilajelor, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe în afara contractului.
În plus, Gabriel Țuțu a cerut societăților implicate în achiziții, în perioada 19 martie – 10 aprilie 202, să introducă în circuitul comercial de livrare de măști neconforme către MApN a unui prieten care nu avea nicio activitate comercială în domeniu și efectuarea către el a unor plăți în valoare de 40% din cota de profit sub aparența unui contract de consultanță.
În schimb, Gabriel Țuțu a dat asigurări că are influență asupra funcționarilor din cadrul MApN și că îi va determina să încredințeze fără proceduri publice contractele de furnizare și să garanteze recepția produselor. El ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.