Ludovic Orban, anunț de ultimă oră! Ce se întâmplă cu creșterea pensiilor. Premierul a revenit cu noi precizări

Redacția IMPACT 11.02.2020, 16:07
Ludovic Orban, anunț de ultimă oră! Ce se întâmplă cu creșterea pensiilor. Premierul a revenit cu noi precizări

Ludovic Orban a făcut câteva precizări cu privire la situația sistemului de pensii din România, inclusiv a celor speciale. Premierul demis, dar care deține deocamdată funcția de premier interimar, spune că în privința pensiilor speciale, de pildă, așteaptă decizia Curții Constituționale.

Ce urmează să se întâmple cu pensiile din România. Declarațiile lui Orban

Camera Deputaților a adoptat la sfârșitul lunii trecute proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale. Proiectul legislativ a trecut cu 271 de voturi pentru și niciun vot contra. Totodată s-au înregistrat 21 de abțineri. Dar, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a atacat la Curtea Constituţională legea care elimină pensiile de serviciu ale magistraţilor, adoptată de Camera Deputaţilor.

Marți, Ludovic Orban a precizat că așteaptă decizia CCR cu privire la sesizarea pe legea privind pensiile speciale. „Așteptăm pronunțarea CCR. Indiferent de ce zice CCR, noi vom pune în aplicare principiul contributivității, cu excepția cadrelor militare”, a declarat Ludovic Orban.

„Contextul în care a fost adoptat proiectul de lege de către colegi de-ai mei din Parlament a fost un context de asemenea natură încât a suscitat toate discuţiile şi atacurile ulterioare la CCR. Noi am pregătit o echipă care face un studiu amplu privitor la sistemul de pensii din România, evoluţia sistemului de pensii din România, nedreptăţile, inechităţile din sistem, un studiu comparativ al sistemelor de pensii care funcţionează în alte ţări din UE ca să avem un model foarte clar şi pregătim o amplă revizuire a legislaţiei care, într-adevăr, să permită un sistem de pensii în primul rând sustenabil, pe termen mediu şi lung”, a transmis Ludovic Orban, invitat marți în cadrul emisiunii Gândul Live.

Totodată, premierul României spune că liberalii gândesc acum un sistem amplu de revizuire a întregului sistem de pensii, nu doar a celui care le include pe cele speciale, acordate pentru anumite categorii sociale.

„Noi am pregătit o echipă cu privire la sistemul de pensii, despre inechitățile din sistem, un studiu comparativ cu celelate state europene. Pregătim o amplă revizuire a sistemului de pensii. Nu poți să crești pensiile și să nu ai bani. Nu există în momentul de față niciun risc legat de plata pensiilor și salariilor. Noi am prevăzut banii pentru creșterea pensiilor, însă urmărim cu atenție evoluția economică, încasările de la CASS, de previziunile economice. Vom crește pensiile cu sigurnață”, a mai spus Ludovic Orban, potrivit sursei citate.

În cadrul aceleiași emisiuni, premierul a mai transmis că deși nu exită un pericol cu privire la plata la timp a pensiilor și salariilor, Ministerul Finanțelor Publice este nevoit, în continuare să se împumute pentru a duce la bun sfâșit aceste lucruri.

 

Sursa foto: Inquam Photos