Lucian Mîndruță, atac fără precedent la Cristi Puiu. Ce s-a întâmplat după discursul de la TIFF

Rădulescu Valentin 10.08.2020, 16:01

Conflictul creat de Cristi Puiu a luat amploare pe internet, iar la scurt timp a apărut și jurnalistul Lucian Mîndruță, care a lansat un atac dur la adresa lui Cristi Puiu. Totul a pornit după ce regizorul s-a arătat deranjat la TIFF de decizia autorităților de a purta mască în spațiile aglomerate.

Cristi Puiu, lovitură dură de la Lucian Mîndruță

Jurnalistul a lansat un atac dur la adresa lui Cristi Puiu, după ce regizorul a ținut un discurs la TIFF în care contestă obligativitatea de a purta mască în aer liber. Acesta a stârnit mai multe controverse, după ce a sfătuit locuitorii din cluj să nu stea cu masca pe față. Totodată, Lucian Mîndruță l-a acuzat pe regizor că pune vizionarea filmului său pe primul loc, iar astfel ignoră protecția oamenilor și îi expune la noul tip de virus.

„Cristi Puiu: ‘Daca va spun astia sa mergeti in maini o sa mergeti. La Eroilor!’.

Nu, Cristi. Daca imi spun sa merg in maini, ca ordin, fara pic de ratiune, fara niciun motiv, doar de dragul de a da un ordin, te asigur ca nu il execut.

Eu respect ce are in spate stiinta. Si nu o fac pentru mine, care poate scap de boala asta, ci ca sa n-o dau si altora, inclusiv mamei mele.

De aia s-a enervat lumea pe tine pe facebook, Cristi. Pentru ca tu ai pus mai sus experienta de a-ti vedea filmul de sanatatea oamenilor.

Si nu, nu e.

Filmul e arta si arta vine dupa supravietuire, dupa sanatate, nu inaintea ei. Asa e piramida aia a cineastului Maslow.

Alminteri, eu ma simt jignit de aceasta formula: „Daca va spun astia”.

Nu pentru ca imi spun astia pun masca in interior. Ci pentru ca imi spun eu.

Tot asa cum imi spun c-as putea sa ma uit la filmele tale pe laptop, si nu intr-o sala.

Sigur, atunci cand o sa faci ceva in care binele invinge, nu ca in viata reala…”, a spus Lucian Mîndruță pe rețelele de socializare.

Lucian Mîndruță, atac fără precedent la Cristi Puiu. Ce s-a întâmplat după discursul de la TIFF
Lucian Mîndruță, atac fără precedent la Cristi Puiu. Ce s-a întâmplat după discursul de la TIFF

Cristi Puiu a creat un întreg conflict pe internet

Regizorul a reacționat dur după ce autoritățile din Cluj le-a recomandat cetățenilor să poarte mască în spațiile libere aglomerate. Așadar, spectatorii TIFF au respectat legea și au venit la vizionarea filmului cu echipamentul corespunzător. Chiar și așa, Cristi Puiu a intrat pe scenă cu masca în mână, mărturisit că a respectat măsurile impuse de autorități, dar nu este de acord cu cea impusă de autoritățile din Cluj.

„Am înţeles că de mâine se poartă mască de protecţie în aer liber la Cluj. Îmi pare rău pentru dumneavoastră. Este un film de 200 minute. Să staţi cu masca pe faţă şi să vă uitaţi la un film de 200 de minute este inuman. Vă rog să plecaţi când simţiţi că trebuie să ieşiţi. Când nu mai suportaţi să plecaţi. Vă rog foarte mult! Dacă dumneavoastră sunteţi astăzi aici şi vă uitaţi la un film este pentru că au existat nişte oameni indisciplinaţi în România în Decembrie ’89 care au spus nu dictaturii. Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii, să intre în dialog, nu să ne tradeze ca pe nişte vite.”, a spus Cristi Puiu.

Urmăriți Impact.ro și pe