EXCLUSIV

Lovitură pentru USR: 100 de membri pleacă din filiala Prahova. Mihai Polițeanu: „Nu se putea evita. Este o tăcere mormântală în partid, nu mai există grupuri de comunicare”

Gabriela del Pupo 27.10.2022, 16:50
Lovitură pentru USR: 100 de membri pleacă din filiala Prahova. Mihai Polițeanu: „Nu se putea evita. Este o tăcere mormântală în partid, nu mai există grupuri de comunicare”

O sută dintre cei mai activi membrii ai USR Prahova au decis să părăsească partidul după ce, timp de mai bine de doi ani, au avut păreri contrare cu deciziile luate de conducerea națională a partidului. Reproșurile care i se aduc conducerii partidului sunt lipsa de consultare în ceea ce privește demiterea unor membrii USR, cu funcții de conducere în administrația locală, dar și colaborarea cu PNL pentru a scăpa de opoziția din partid, în ceea ce privește USR, și de cea de la nivel local, în ceea ce privește PNL. Impact.ro a stat de vorbă cu deputatul Mihai Polițeanu pentru a afla care au fost resorturile din spatele demisiei unora dintre cei mai activi membrii USR.

„Cred că activi, adică în sensul în care au cotizația plătită la zi, mai sunt 400, dar cei care sunt real implicați în acțiunile partidului sunt 20-30 de persoane”

Mihai Polițeanu spune că filiala va avea mult de suferit, până la pericolul unei disoluții, mai ales având în vedere că cei 100 de membrii care și-au dat demisia erau și cei mai implicați în activitatea partidului, și dincolo de calitatea unui simplu membru. Decizia nu a venit însă ca urmare a unei oferte din partea REPER iar posibilitatea de a trece la această formațiune politică nu a fost discutată încă. Această variantă exista de altfel de câteva luni, dacă acesta ar fi fost motivul unei demisii în bloc.

„Nu au mai vrut să se afilieze, nu a existat nici o condiționare pentru semnatari vis a vis de plecare către un alt proiect politic, unii vor dori probabil să se întoarcă în societatea civilă sau să se ducă către un alt partid politic. Deocamdată nu am avut discuția asta. Conflictele cu conducerea națională, și gruparea care îi este loială, au început încă după alegerile interne după desemnarea candidaților la Parlament. Cei sprijiniți de echipa Barna au pierdut atunci, există un conflict mocnit, apoi pe față de 2 ani de zile.

Cred că activi, adică în sensul în care au cotizația plătită la zi, mai sunt 400, dar cei care sunt real implicați în acțiunile partidului sunt 20-30 de persoane. Mai sunt pe hârtie membrii.”, spune deputatul.

Foto news.ro

Ultimele decizii ale Biroului Național USR

USR era în urmă cu scurt timp celebru pentru multitudinea de grupuri de comunicare interne, polemicile dintre membrii, faptul că filialele regionale și locale aveau autonomie în luarea deciziilor sau desemnarea persoanelor care să îi reprezinte. Se pare că în ultimul timp situația s-ar fi schimbat radical ceea ce a dus la plecarea în masă a multor membrii, indiferent de funcțiile publice pe care le ocupau.

„Nu se putea evita, în momentul în care Biroul Național a început să facă excluderi, asta s-a întâmplat vineri, practic au exclus liderii județeni. Biroul Național a preluat orice activitate a Biroului Județean, au început să vină oameni noi, nu mai aveam de ce să mai rămânem. Cam toate filialele au fost preluate ostil sau mai puțin ostil, în afară de Prahova până acum, de Brașov și cred că mai rezistă Mehedinți dar care nu are parlamentari, este o filială mică, și cât de cât Sibiul, în rest toate au fost preluate.

Este o tăcere mormântală în partid, nu mai există grupuri de comunicare, există unul singur dar care nu este al partidului, este al lui Cristian Ghinea, unde se practică cenzura. Cam aceasta este situația partidului.”, spune Mihai Polițeanu.

Motivele principale ale plecării în masă

Mihai Polițeanu a expus motivele care au dus la demisia celor 100 de membrii și a punctat faptul că idealurile care i-au determinat pe colegii săi pot fi continuate în cadrul societății civile sau în alte formațiuni politice.

Punctele culminante care ne-au convins să facem acest pas sunt:

.1 Demiterea viceprimarului USR din Ploiesti, Magdalena Trofin, de către PNL, cu sprijinul al 3 consilieri municipali USR, care au acționat fără consultarea filialei sau a membrilor acestuia, dar cu protecția conducerii naționale (care a anulat decizia filialei județene de excludere din partid a celor 3);
2. Atitudinea de obediență și subordonare totale față de Iulian Dumitrescu, Roberta Anastase și PNL Prahova, promovată de echipa locală loială echipei Drulă/Barna/Botoș;
3. Falsificarea semnăturilor pe zeci de dosare de adeziune a unor potențial membri ai partidului, dar și tentativa de a aduce alți zeci de membri în USR cu ajutorul direct al PNL, cu scopul explicit de câștigare a puterii politice interne în favoarea echipei Barna/Drulă/Botoș, nesancționată, ba chiar încurajată de conducerea națională;
4. Atribuirea directă de contracte cu bani publici dinspre primarul USR din Breaza către un consilier local USR din Ploiești, din nou nesancționată de conducerea națională;
5. Alinierea găștii din USR Prahova agreate de conducerea națională și președintele Drulă la metodele vechilor partide de politizare a instituțiilor de stat prin numirea netransparentă și necompetitivă în funcții publice, împreună cu PNL, a unor sinecuriști din toate partidele, inclusiv USR, în companii de stat (e.g. nevasta secretarului general al USR) sau consilii de administrație, cauționând și votând inclusiv persoane condamnate penal;
6. Intervenția nestatutară a Biroului Național de anulare a alegerilor interne din USR Prahova după ce acestea au fost câștigate de opoziția internă la echipa Drulă/Barna/Botoș;
7. Epurarea din partid (prin excludere sau suspendare), de către echipa Drulă/Barna/Botoș, a unora dintre cei mai vizibili și implicați membri ai USR Prahova și care reprezentau singura opoziție locală la PNL și Iulian Dumitrescu/Roberta Anastase: președinte al filialei USR Ploiești Magdalena Trofin (consilier local), vicepreședinte al filialei USR Ploiești Mihai Tonsciuc (consilier local), vicepreședinte ale filialei județene USR Prahova Mihai Neagu (consilier județean), fostul vicepreședinte al filialei USR Prahova Cristian Ardelean (consilier local), vicepreședinte al filialei USR Prahova Răzvan Ștefănoiu.

Misiunea USR a fost de la bun început schimbarea politicii vechi și promovarea unei viziuni politice autentic liberale, modernizatoare, orientate către vest, către progres, pro-europeană.
Conducerea națională a USR a ales, însă, din miopie politică și motive meschine de politică internă să dea, arbitrar, prin minciuni și cu încălcarea Statutului, puterea în filiala Prahova unei minorități loiale care s-a aliniat la nivel local și județean la modul clientelar și netransparent de a face politică împământenit în România de către PSD, PNL și sateliții acestora.

Această minoritate a pierdut în mod constant alegerile interne din USR Prahova în ultimii 2 ani și jumătate, fiind astăzi adusă la putere în filiala județeană prin intervenția directă combinată a conducerilor USR și PNL:

▪ Unul dintre obiectivele politice ale baronului Dumitrescu e eliminarea oricărei opoziții în Prahova (a cumpărat deja organizațiile locale PSD, ALDE, Pro România și PMP) și transformarea județului într-o afacere personală;
▪ Obiectivul conducerii centrale a USR este eliminarea oricăror persoane incomode din filiala județeană, Prahova fiind unul dintre ultimele județe în opoziție la conducerea națională a USR.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...