Lovitură pentru şoferii din România. Este îngrijorător ce se întâmplă cu preţurile la carburanţi

Cristian Cojocaru 26.02.2021, 20:02
Lovitură pentru şoferii din România. Este îngrijorător ce se întâmplă cu preţurile la carburanţi

O nouă lovitură pentru şoferii din România își face simțită prezența la pompele de alimentare cu carburanți. Prețul acestora ajuns la un nivel similar cu cel dinaintea apariției pandemiei de coronavirus. Foarte mulți șoferi încep să apeleze la modalități alternative de transport.

Lovitură pentru şoferii din România la stațiile peco

Prețul carburanților a crescut semnificativ în această perioadă. Nivelul este același cu cel dinainte de pandemie, astfel, dacă acum două săptămâni șoferii plăteau pentru un litru de benzină sau motorină sub 5 lei, prețul a crescut la 5,2 – 5,3 per litru. Explicația companiilor petroliere constă în faptul că majorarea accizei și evoluția barilului de petrol au făcut ca prețul carburanților să cunoască o creștere bruscă.

Mulți șoferi merg foarte des cu mașina, lucru care îi împinge în a se prezenta săptămânal la pompele de benzină. Este și cazul lui Nicolae care l-a determinat să se gândească la o alternativă de transport. În speranța că în curând vremea se va mai încălzi, acesta dorește să apeleze la transportul cu ajutorul unei biciclete.

“Am început să folosesc bicicleta, dar și acolo e dificil, pentru că nu avem piste. Nu mai zic de respectul în trafic. Săptămânal, merg mult cu mașina. Sper să se încălzească să pot să o înlocuiesc totuși cu bicicleta. Se vede în buzunar prețul. Acum o săptămână băgam de 100 de lei 20 de litri, acum bag 19”, a spus Nicolae.

Un alt șofer a menționat faptul că ia în calcul folosirea mijloacelor de transport în comun, astfel că bărbatul va da o șansă metroului. Acesta recunoaște însă că de cele mai multe ori, o mașină este o necesitate.

“De multe ori ne grăbim, orașul e aglomerat. Dacă ne grăbim nu putem mereu să mergem cu bicicleta, mai ales unde nu avem gură de metrou. Să zicem că o soluție ar fi metroul”, spune bărbatul.

Prețul la carburant a crescut cu peste 70 de bani per litru în ultimele trei luni
Prețul la carburant a crescut cu peste 70 de bani per litru în ultimele trei luni

Majorarea prețurilor este resimțită de toți șoferii

Exemplele de mai sus nu sunt singurele care și-au exprimat nemulțumirea cu privire la majorarea prețurilor carburanților. Alți șoferi la rândul lor au ținut să menționeze faptul că sunt grav afectați de creștere, spunând ”ne afectează, nu ai cum să spui că nu, dar trebuie să folosești mașina. Mai am o trotinetă electrică pe care o folosesc în Centrul Vechi, dar când am drum lung iau mașina”, iar un altul a adăugat ”sincer, foarte exagerat. 5,80 motorina de la 4,80 cât era înainte, acum e foarte, foarte scump. Afectează pe toată lumea, sunt oameni cu posibilității foarte mici”.

În data de 22 februarie prețul unui litru de benzină arăta 5,15 lei iar pentru cel de motorină, 5,24 de lei. În luna noiembrie a anului trecut, un șofer plătea 4,43 de lei pentru un litru de benzină în timp ce prețul unui litru de motorină afișa 4,38 de lei. Indiferent de combustibilul folosit, prețurile au cunoscut o creștere de peste 70 de bani mai mult față de cât costa în urmă cu trei luni.

“Este o creștere a cotațiilor atât la benzină cât și la motorină, trend de creștere la produsele petroliere ca urmare a revenirii economice. Este și un motiv de fericire pentru stat, pentru că jumătate sunt accize și taxe care merg la bugetul de stat, dar pe de altă parte, economic, nu e un lucru de bucurat, cresc serviciile de transport care se reflectă în creșterea costurile mărfurilor transportate”, spune Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.

Urmăriți Impact.ro și pe