Lovitură pentru milioane de pensionari! Ce le pregătește Guvernul. Vestea pe care sperau să nu o primească

Nicu Stan 10.02.2021, 15:04
Lovitură pentru milioane de pensionari! Ce le pregătește Guvernul. Vestea pe care sperau să nu o primească

Este lovitură pentru milioane de pensionari. Ce le pregătește Guvernul Cîțu. Vestea pe care sperau să nu o primească a picat ca un trăznet.

Pensiile au fost înghețate până în 2022. Ce se întâmplă cu sporurile bugetarilor

Este lovitură de grație pentru milioane de pensionari după ce s-a aflat ce le pregătește Guvernul Cîțu. Este vestea pe care sperau să nu o primească.

Guvernul este așteptat să adopte în ședința de miercuri ordonanța de urgență propusă de premierul Cîțu privind unele măsuri bugetare. Ordonanța nu o să prevadă eliminarea sporurilor bugetarilor, așa cum s-a acreditat în spațiul public chiar de către premier și de către liderii Coaliției.

Se face o analiză a impactului sporurilor

Astfel, surse guvernamentale au declarat că s-a decis amânarea unei decizii în privința sporurilor pentru că este nevoie de o analiză a impactului pe care îl va avea eliminarea acestora asupra salariilor bugetarilor fără funcții de execuție. Decizia va fi luată peste câteva luni, posibil printr-un proiect de lege prin care să se modifice din nou Legea salarizării.

Ordonanța de urgență care va fi adoptată astăzi, 10 februarie prevede eliminarea sporului Covid de 30% din salariu pe care îl primesc angajații prefecturilor, eliminarea tichetelor de vacanță pe anul 2021, reducerea subvențiilor pentru transportul studenților și nu eliminarea lor, ci o reducere cu 50%, după ce organizațiile studențelti au protestat.

Punctul de pensie, înghețat

De asemenea, prin același act normativ se va îngheța punctul de pensie. Ludovic Orban, președintele PNL, a anunțat luni, după ședința liderilor Coaliției, că pensiile vor mai crește de la 1 ianuarie 2022. De asemenea, acesta a anunțat și că este nevoie de modificarea legii salarizării pentru a se putea renunța la sporurile bugetarilor.

Raluca Turcan, ministrul Muncii, va trebui să facă până la 1 martie o analiză a impactului acestor sporuri asupra salariilor bugetarilor, întrucât s-a ajuns la concluzia că este posibil ca prin eliminarea sporurilor să aibă de suferit bugetarii fără funcții de execuție din anumite sectoare de activitate, în timp ce alții să fie avantajați.

Florin Câțu, despre sporurile bugetarilor

În 2021, aceste sporuri rămân în interiorul venitului lunar. Vom face o analiză a tuturor sporurilor și o modificare a legii salarizării urmează să fie făcută”, a anunțat vicepremierul Kelemen Hunor.

Despre aceste amendamente vorbim, ele există, ori prin ordonanţă, ori vor fi în Parlament, e vorba de o plafonare în acest moment, dar urmează o Lege a salarizării care va lega sporurile de performanţă în sectorul bugetar”, a declarat premierul Florin Cîțu.  Cheltuielile cu sporurile în sistemul bugetar reprezintă în jur de 600 de milioane de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe