Lovitură pentru angajații nevaccinați din sistemul de sănătate. Se vor testa pe banii lor de covid-19

Iancu Andreea 14.10.2021, 15:56
Lovitură pentru angajații nevaccinați din sistemul de sănătate. Se vor testa pe banii lor de covid-19

Se anunță noi măsuri care îi vizează pe angajații nevaccinați din sistemul de sănătate. Aceștia se vor testa pe banii lor de covid-19, dacă proiectul de lege depus în Parlament. Doar câteva categorii de persoane vor face excepție de la regulă. Măsura se poate aplica, deopotrivă, în cazul instituțiilor private cât și în cele de stat. În funcție de unele criterii, testele vor fi suportate din buzunarul propriu al angajatului sau, după caz, de către angajator.

Angajații nevaccinați din sistemul de sănătate se vor testa pe banii lor

Prim-ministrul interimar, Florin Cîțu, a transmis un anunț important pentru angajații nevaccinați din sistemul de sănătate și nu numai. În urma ședinței de Guvern de astăzi, împreună cu vicepremierul interimar Kelemen Hunor, cu ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila şi ministrul interimar de Interne, Lucian Bode, a fost semnat și depus în Parlament un proiect de lege care stabilește ca angajații din Sănătate, care sunt nevaccinați sau care nu au trecut prin boală, să fie obligați să se testeze pe banii lor.

Această măsură s-ar putea aplica, în cazul în care actul normativ propus trece de Parlament, atât în sistemul public de Sănătate, cât și în cel privat. Potrivit documentului, personalul din unitățile sanitare publice și private va fi obligat să prezinte un certificat digital Covid-19, pentru a-și putea desfășura activitatea.

Pe scurt, angajaţii care nu sunt vaccinaţi şi care nu au trecut prin boală, din sistemul de public şi privat, se vor testa pe banii proprii, a spus premierul interimar, care a precizat că această propunere legislativă a venit din partea ministrului interimar Lucian Bode.

Angajații nevaccinați din sistemul de sănătate se vor testa pe banii lor de covid-19
Angajații nevaccinați din sănătate vor trebui să suporte costurile testelor de Covid

Categoriile de persoane care fac excepție de la regulă

Pe lângă angajații nevaccinați din sectorul public și privat de sănătate care vor trebui să prezinte un test negativ, plătit din banii lor, o categorie de personal este totuși scutită. Din aceasta fac parte aceia care au primit contraindicație la vaccinare din cauza unor afecțiuni. În această situație testarea va fi suportată de către angajator. Pentru unitățile private, costurile privind testarea împotriva Covid-19 vor fi suportate fie de angajat, fie de angajator.

Față de varianta care se află în dezbatere publică din data de 27 septembrie pe pagina de web a Ministerului Sănătății, noua versiune prevede introducerea obligativității certificatului digital și pentru Ministerul Sănătății și unitățile subordonate, respectiv pentru reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și unitățile subordonate. Măsurile sunt necesare în contextul epidemiologic actual, cu o creștere importantă a numărului de cazuri, când trebuie asigurată siguranța pacienților, dar și a personalului medical. Mențin afirmația că sistemul medical, prin excelență, se bazează pe știință, inovație și tehnologie, în care un loc important îl dețin vaccinurile, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătății.

Se impune sau nu carantinarea în localitățile cu o rată mare de infectare

Premierul interimar a menționat totodată că nu ia în considerare ideea carantinării pentru a combate numărul tot mai mare de infectări zilnice. Florin Cîțu a precizat utilitatea certificatului verde pentru orice activitate din România, în încercarea de a păstra deschisă economia, fără a limita activitatea actorilor economici.

Nu vorbim de carantinare, dar ne uităm la măsuri care să împiedice răspândirea virusului. Una ar fi impunerea certificatului verde pentru orice activitate din România. Cred că, dacă vrem să avem economia deschisă, e o măsură care ar ajuta foarte mult. Nu am discutat de reducerea orelor de activitate în weekend pentru diverse sectoare, a mai declarat Florin Cîţu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...