Lovitură mare pentru românii din diaspora. ANAF verifică şi conturile celor care lucrează în străinătate

Andra Daoud 03.07.2022, 08:26
Lovitură mare pentru românii din diaspora. ANAF verifică şi conturile celor care lucrează în străinătate

Vești proaste pentru românii care au lucrat în străinătate și nu numai. ANAF a început să verifice conturile celor care au muncit peste hotare și să trimită notificări acasă, pentru ca acești cetățeni să își declare veniturile realizate în afara țării. Un bărbat care a lucrat doar două luni în Marea Britanie a primit acum solicitarea de la ANAF, prin poștă.

ANAF a început să verifice conturile românilor care lucrează în străinătate

ANAF a început să efctueze controale, pentru a-i depista pe cei care au dobândit sume de bani în mod nejustificat sau pe care nu le-au declarat la stat. Printre cei luați în vizor de Fisc se numără și românii care au lucrat în afara țării, iar un bărbat din Târgu Neamț a primit recent un document din partea ANAF.

Bărbatul, care a muncit doar două luni în Marea Britanie, în anul 2016, a publicat pe un grup de Facebook o hârtie pe care susține că a primit-o acasă, cu antetul ANAF, în care i se cere să se prezinte la sediul administrației fiscale din oraș, pentru a declara veniturile încasate în contul său din străinătate.

Cetățeanul a povestit că a mers la Fisc pentru a se lămuri, iar funcționara i-a spus că poate vedea în calculator toate sumele intrate în cont în perioada respectivă. „De când puteți verifica conturile personale dintr-o bancă străină?” a întrebat, perplex, bărbatul.

Lovitura mare pentru romanii din diaspora. ANAF verifia si conturile celor care lucreaza in strainatate
ANAF verifica veniturile romanilor care au lucrat in strainatate

ANAF a anunțat că începe să controleze veniturile persoanelor fizice

La 1 iulie, Agenția Națională de Administrare Fiscală a demarat o serie de controale pentru a verifica veniturile obținute de persoanele fizice, potrivit anunțului președintelui instituției, Lucian Ovidiu Heiuș.

„Începând cu 1 iulie, ANAF va începe controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursă a obţinerii averilor fiecărei persoane. Este o jignire pentru oamenii cinstiţi care muncesc greu, uneori de dimineaţa până seara, să vadă că în jurul lor alţii îşi cumpără case care se învârt după soare, îşi achiziţionează maşini exorbitant de scumpe, şi ei nu au lucrat o zi în viaţa lor şi nu au plătit un impozit. (…)

Avem peste tot exemple de şmecheri care sfidează cu opulenţa şi luxul pe cere îl afişează, care cheltuie sume de bani exorbitante, sfidând pe omul de rând şi care în viaţa lor nu au plătit niciun impozit, iar când verifici veniturile pe care le au constaţi că ele sunt aproape inexistente”, a declarat Heiuş, la jumătatea lunii iunie.

„Făcându-se această analiză de risc am constatat cu stupoare şi cu revoltă, de-a dreptul, că 561.000 de persoane, de CNP-uri, au acumulat, şi am luat doar 4 ani, 2016, 2017, 2018 şi 2019, anul 2020 o să-l finalizăm la sfârşitul lunii septembrie, iar anul 2021 probabil la sfârşitul anului, atenţie, au acumulat 561.000 de persoane o diferenţă între veniturile estimate de noi şi veniturile declarate şi impozitate de 20 de miliarde de euro.

Practic, cum am făcut această analiză? Am luat din bazele noastre de date, ale ANAF-ului şi din bazele de date ale altor instituţii ale statului, primării în special şi conturi bancare, şi am văzut în fiecare an ce bunuri mobile şi imobile s-au achiziţionat de fiecare persoană în parte, cum au evoluat sumele de bani în conturile bancare, cu ce sume şi-au creditat propriile societăţi, cu ce sume şi-au majorat capitalurile societăţilor pe care le au, sau ce alte cheltuieli au putut să angajeze. Sunt convins că nu am reuşit să găsim toate cheltuielile pe care le-au angajat, că nu avem bazele de date suficient de bine puse la punct, şi după aceea am luat şi am verificat pentru fiecare CNP în parte ce venituri au declarat”, a mai precizat directorul ANAF.

Urmăriți Impact.ro și pe